De fleste norske barn har rommet fult av leker. De har sportsutstyr til sommer og vinter, og klær til alle anledninger og vær.

Barna vokser og blir eldre, og etter hvert fylles boder og skap av ting som ingen bruker.

Er du en av dem som lar det støve ned og ikke vet hva du skal gjøre med det? Det er mange barn som kan få glede og nytte av det du har til overs.

Rydd opp og gi bort, gled barn i nød og få god samvittighet på kjøpet.

På flukt fra far

Det finnes nesten 50 krisesentre i Norge. Hit kommer kvinner og barn som rømmer fra en voldelig mann og far. Ofte kommer de uten bagasje, og dermed uten leker, vinterklær og kosebamser.

— Mange krisesentre har dårlig økonomi og ingen penger å bruke på hyggelige ting som leker til barna. De vil bli svært glade for å få leker og klær. Men husk at du må ringe på forhånd, krisesentrene er på skjulte adresser, så du må ta kontakt først, forteller informasjonsansvarlig i Krisesentersekretariatet, Lone Alice Johansen til Foreldre.no.

Se hele listen over krisesentrene og sjekk hvilket som er nærmest deg.

1763 barn bodde på et krisesenter i fjor. 51 prosent av dem som oppsøkte et krisesenter hadde med seg barn.

— Ikke minst nå som julen nærmer seg, er behovet stort. Det er veldig hyggelig å kunne lage julekalender og ha julegaver til barna som må tilbringe høytiden på et krisesenter, sier Johansen.

Gled barn på flukt

Asylmottak finnes over hele landetog de har stort behov for leker og klær til barn i alle aldre. Familier på flukt har ikke med seg leker i bagasjen og dagene blir lange for små og store barn som oppholder seg mye inne på et mottak.

Ved utgangen av august bodde mer enn 3600 barn på asylmottak i Norge.

På Skedsmo asylmottak i Akershus forteller de at leker og klær til barn alltid er velkomment. De har mange familier boende som ikke har økonomi til innkjøp utover det helt grunnleggende. Spesielt nå som vinteren nærmer seg, er det stort behov for vinterklær.

Trenger klær i alle størrelser

På Ås asylmottak utenfor Oslo forteller mottaksleder Marte Aasen at det er mange som gir klær og leker, men at de alltid er glade for å få mer.

— Bare sørg for at tingene du gir er hele og rene. Vi har behov for leker til barn og for klær i alle størrelser opp til 85 år. Behovet er stort og vi vil gjerne ta imot mer, sier Aasen til Foreldre.no

STOR MANGEL: Barn som kommer til Norge som asylsøkere, har sjelden med seg ullklær, vintersko og votter. Asylmottakene tar gjerne imot klær i alle størrelser. Foto: Gro Strømsheim

Hun ber deg imidlertid om å ringe før du kommer for å være sikker på at det er folk tilstede som kan ta imot tingene.I tillegg til vanlige asylmottak, kan det være ekstra fint å sjekke om det er et transittmottak i nærheten av der du bor, fordi dette er første stoppested for asylsøkerne. Hit kommer for eksempel familier fra Syria, som har svært lite bagasje og slett ikke er utstyrt for en norsk vinter.

Også i Lillesand er befolkningen veldig flinke til å huske på asylmottakene, forteller mottaksleder Ragnhild Thomassen.

— Vi får mange henvendelser og folk er flinke til å huske på oss. Det er et stort behov og er alltid velkomment, sier Thomassen til Foreldre.no.

Her kan du sjekke hvor nærmeste mottak er og høre om de ønsker klær og leker.

Fretex vil også ha leker

Fretex er en del av Frelsesarmeens virksomhet som driver en rekke utsalgssteder for brukte klær og ting. De har innsamlingsbokser over hele landet som nok er et kjent syn for de fleste. Men butikkene driver i tillegg med salg av sykler, bøker, leker, spill og andre ting.

Den største butikken finner du på Alnabru i Oslo og butikkleder Bjørg kan fortelle at Oslos befolkning er flinke til å huske på Fretex.

— Vi har alt mulig til salgs og tar imot det meste. Kom gjerne med klær, leker, spill, bøker, vogner og kosebamser.

Hun understreker at de ikke tar imot hjelmer og annet sikkerhetsutstyr. Men om du har en sykkel som ikke er i hundre prosent stand, så er det velkomment.

— Hvis ting ikke er helt i topp stand så blir prisen deretter. Men generelt ønsker vi selvsagt at ting er pent brukt.

Kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo opplyser at alle butikkene tar imot leker og småting, men hvis du vil gi bort møbler bør du ta kontakt på forhånd.

— Det er ikke alle butikkene som er store nok til å ta imot møbler, men sjekk nettsiden vår og ring og hør. Vi henter større ting hjemme hos folk, sier Gjermundbo til Foreldre.no.

Man kan også gi bort ting på nettsteder som Finn.no, men de minst ressurssterke treffer du nok ikke der.

Les også:

Barnas lek er viktigere enn du tror

Slik styrker du barnets selvfølelse

Slik vasker du flekkete barneklær.

Artikkelen er skrevet og publisert av Klikk.no.