KRISTIANSAND: Det er jubel blant 5. klassingene på Wilds Minne skole i Kristiansand. De ligger nemlig på landstoppen i lesing. Det viser resultater fra nasjonale prøver. Elevene gjør det best på Sørlandet, og er på topp 35 lista over de beste 5. klassene i landet.

Krim og fantasi

— Jaaaaa, vi elsker å lese, sier elevene.

Det går i krim, spenning, fantasi og faktabøker.

Jeg liker hestebøker siden jeg er så glad i hester - Jeg liker hestebøker siden jeg er så glad i hester, sier Aurora Stien Bergstøl.

— Ynglingsboka mi er Vikingskattens hemmeligheter, forteller Kevin Sørensen Elson.

Og elevene er klare på hvorfor de er så flinke – de leser i tjue minutter hver morgen, og noen leser mye mer når de kommer hjem fra skolen.

— Vi er opptatte av at elevene skal lese mye. Et godt skolebibliotek er viktig for lesegleden, sier lærer Kristin Bakka.

— Vi forberedte oss godt til de nasjonale prøvene, og vi ser at lesegleden smitter mellom barna, opplyser kollega Åslaug Nylund Ringøen.

Stolt rektor

I år har 180.000 norske elever gjennomført nasjonale prøver i lesing. Elevene blir delt inn i mestringsnivå 1 til 3, der 1 er det laveste og 3 er det høyeste. I 5. klasse på Wilds minne skole befinner 46,2 prosent av elevene seg på det beste nivået. Haukeland skole i Bergen har de beste 5. klassingene i landet, der 78, 9 prosent av elevene befinner seg på det beste nivået.

Rektor Anne Marie Mansoor og inspektør Jorunn Kalvik er enige om at en god strategi for lesing, dyktige lærere, og et godt skolebibliotek har bidratt til de gode resultatene. Foto: Tore André Baardsen

Rektor ved Wilds Minne skole, Anne Marie Mauland Mansoor, er stolt over lærere og elever.— Vi er gode til å kartlegge elevene på hvor de står og hva de skal bli bedre på. Vi har noen veldig dyktige lærere. Det er gøy å se at elevene er så stolte over egne resultater. Det er viktig for den videre læringen deres.

Mansoor mener at nasjonale prøver legger viktige føringer for skoleutviklingen til elevene.

- Ekstraordinært

Seniorrådgiver i oppvekstdirektørens stab, Svein Tore Kvernes, gleder seg over gode resultater.

— Det er veldig hyggelig og et flott resultat.

Gode resultater handler om to ting: hva skolene gjør, og elevenes forutsetninger fra år til år Han mener at skolen har gjort det bra de siste årene, men at årets resultat er ekstraordinært.

— Gode resultater handler om to ting: hva skolene gjør, og elevenes forutsetninger fra år til år. Her er det helt klart at skolen har gjort et godt arbeid, sier Kvernes og trekker i tillegg fram Prestheia, Lovisunlund og Dvergsnes skole som også har fått gode resultater.

Framgang for Kristiansand

Totalt har skolene i Kristiansand hatt en liten framgang fra i fjor i de nasjonale prøvene.

— Dette er viktige prøver som viser hva elevene er gode på og hvilke utfordringer de har. Vi bruker dem til å hjelpe elevene videre, sier Kvernes.

Mette Fimreithe Roth (H) leder oppvekstkomiteen. Selv om hun setter pris på gode resultater, påpeker hun at Kristiansand må jobbe for å bli stadig bedre.

— Målet er at vi skal komme på et så høyt nivå som mulig. Disse resultatene gir oss en god pekepinne på hva vi kan bli bedre på.

Topp 10

Dette er de ti beste 5. klassingene i lesing 2013 :

  • Rangeringen er basert på hvor mange prosent elever som ligger på det beste mestringsnivået.

1. Haukeland skole, Bergen: 78,9

2. St. Sunniva skole, Oslo: 69,2

3. Grindbakken skole, Oslo: 64,2

4. Tanem skole, Klæbu: 62,9

5. Ullevål skole, Oslo: 58,7

6. Bekkelaget skole, Oslo: 57,7

7. Bestum skole, 57,5: 57,5

8. Høvik verk skole, Bærum: 55,6

9. Stabekk skole, Bærum: 55,6

10. Korsvoll skole, Oslo: 55,6