Et team amerikanske forskere, sammen med ernæringsfysiolog Arne Astrup vedKøbenhavns universitet, har sett på hva som skrives om slanking i mediene iUSA, og så gått gjennom forskningen som blant annet undersøker mytene omslanking.

De har funnet en del råd som holder vann. Og de som er feil eller somforskningen ennå ikke har konkludert med.

Herkan du selv lese artikkelen.

— Det kan lett oppstå myter på et felt som mange interesserer seg for. Selvtrodde jeg på myten om at amming reduserer risiko for overvekt. Det har jegskrevet en masse steder, sier Astrup til forskning.no.

Forskerne har sett på slankerådene i tre grupper:Fakta,antakelser og myter. Her er de syv mytene forskerne har sett nærmere på:

Myte 1:

Hvis man gjør små og varige endringer i hvor mange kalorier man inntar ellerforbrenner, vil det føre til stort vekttap i det lange løp.

Svar:

Det er tull, konkluderer forskerne. Flere vitenskapelige studier har vist atkroppen har en fantastisk evne til å kompensere for endringer ienergitilgangen, og dermed vil ikke effektene akkumulere seg.

Myte 2:

Det er viktig å sette seg realistiske mål for vekttap. Hvis ikke er detstørre sjanse for at man gir opp. I

Svar:

følge forskerne er det flere studier som viser at de som setter segambisiøse mål, lykkes best.

Myte 3:

Det er bedre å slanke seg langsomt, fordi man lettere legger på seg igjen omman går ned i vekt fort.

Svar:

Det er feil – tidligere studier viser at folk som går ned i vekt kjapt, somregel veier mindre flere år senere enn de som kvitter seg med kiloene sakte.

Myte 4:

Pasienter som føler seg ”motivert” til å slanke seg er tilbøyelig til ågjøre de nødvendige endringer i livsstilen. Det bør derfor være en faktor nårman ser på hvem som skal få hjelp til å slanke seg.

Svar:

Studiene forskerne har gått gjennom viser at det å måle hvor motiverte folker verken forutsier hvor mye de går ned i vekt eller hjelper dem til vekttapet.

Myte 5:

Gym er viktige for å redusere og forhindre barnefedme.

Svar:

Gym kan tenkes å spille en viktig rolle i samarbeid med andre tiltak motfedme blant barn og ungdom. Men studiene som har vært gjort på feltet gir ikkebelegg for å si at gym alene hindrer overvekt. Slik skolen er organisert i dag,tror ikke forskerne det er mulig å få til så mye gym at det monner.

Myte 6:

Amming beskytter mot fedme senere i livet.

Svar:

Forskerne fant ingen sammenheng her, selv om amming er viktig for mangehelsefaktorer.

Myte 7:

Man kan forbrenne opptil 300 kalorier i løpet av et enkelt samleie.

Svar:

Feil. For det første tar ikke slike anslag hensyn til at vi har engrunnforbrenning. Kalorigevinsten fra sex må være det som forbrennes i tilleggtil det du ville forbrent om du satt i sofaen. En mann i trettiårene som harsex i seks minutter vil forbrenne 21 kalorier – 14 kalorier mer enn det hanville forbrent foran TV-en.