SKISSE: Den amerikanske arkitekten Michael Davis har sett for seg å bygge ut det eksisterende Brooklyn Square i Vanse på denne måten. Foto: Michael Davis, tegning
SKISSE: Den amerikanske arkitekten Michael Davis har sett for seg å bygge ut det eksisterende Brooklyn Square i Vanse på denne måten. Foto: Tegning: Michael Davis

FARSUND: Amerikafrelste sørlendinger i tettstedet Vanse planlegger nå å bygge en kopi av den verdensberømte Brooklyn Bridge. Prosjektgruppen har fått bevilget 75.000 kroner fra formannskapet i Farsund til et forprosjekt.

— Hvis vi får realisert broen, vil den vekke oppsikt over hele verden, sier prosjektlederen Hans-Egill Berven til Fædrelandsvennen.

Vg.no omtalte planene lørdag, etter at Farsunds avis har skrevet om dem tidligere. Den opprinnelige Brooklyn Bridge er ifølge Wikipedia 1834 meter lang og var med et hovedspenn over elven på 486 meter verdens lengste hengebro da den sto ferdig i 1883. ## 40 meter lang

— Så gigantisk blir den ikke hos oss. Vi ser for oss en 40 meter lang bro på Brooklyn Square, som for øvrig er det eneste stedet i Norge med et offisielt godkjent, engelsk gatenavn, melder Berven.

Det er den amerikanske arkitekten Michael Davis som har laget skisser til forprosjektet "Building the Brooklyn Bridge" i Vanse. skissene inkluderer også kumlokk, amerikanske brannhydranter, parkometre og telefonkiosker med 50-talls-utseende.

— Dette er morsomt, outrert og "harry with a twist". Målet vårt er å forsterke vårt eksisterende reiselivsprodukt og ivareta vår kulturelle historie, sier Berven - vel vitende om at det ikke finnes noen steder i Norge med like sterk tilknytning til USA som Farsund, Lyngdal og Kvinesdal.

— Vil koste noen millioner

Berven liker godt at Farsunds ordfører Richard Buch er en stor fan av prosjektet.

— Det betyr mye for oss at kommunen er så positive. Det viktige fremover nå er å få ytterligere støtte fra kommune, næringsliv, sponsorer med mer. En kopi av Brooklyn Bridge vil nok koste noen millioner kroner, men ingen skal måtte gå konkurs i prosessen. Får vi den på plass, vil vi kunne gjøre vårt Brooklyn Square til en helårshappening, mener Berven.

Fra før er Vanse kjent for sin årlige American Festival, som ifølge prosjektlederen jevnlig har trukket 15.000 mennesker i snitt over en firedagersperiode. Årets festival går for øvrig av stabelen 27.-30. juni.