KRISTIANSAND: I Vest-Agder er det Lucas og Emma som troner navnetoppen, mens det i Aust-Agder er Emil og Ida som topper de mest populære navnene.

Det viser Statistisk sentralbyrås navneoversikt for 2011. Mens Lucas troner navnetoppen i vest, er navnet å finne på sjuendeplass i aust. Og mens Emma er det desidert mest populære jentenavnet i Vest-Agder, er ikke navnet engang å finne blant de ti mest brukte jentenavnene aust, som har Ida, Malin og Thea notert på topp tre.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen sier til Aftenposten at navnestatistikken for i fjor viser at det fortsatt er tidstypisk å velge blant klassike eller bibelske navn, noe som også er godt synlig i navnestatistikken for de to sørlandske fylkene.

— Akkurat nå er det veldig in i tiden å velge enten klassiske navn, som Julie eller Sofie, eller bibelske navn, som Mathias eller Lukas. Begge disse gruppene er en del av vår felleskultur, og varianter av navnene finnes i mange land, sier Utne til Aftenposten.no.

Men ifølge Utne er det flere som begynner å bryte med navnetrendene som har dominert to år på rad.

Ifølge navneforskeren henter mange foreldre inspirasjon fra navn som ble brukt i Norge før 1850. – Eksempler på dette er navn fra det gamle bondesamfunnet som Laurits, Severin, Hedvig, Helle, Aslak, Sjur og Siren. De går langt tilbake i historien for å finne navn som er originale i dag. Samtidig synes jeg at jeg ser en tendens til at foreldre henter navn fra århundreskiftet, og gjerne da de engelske navnene som var i Norge på denne tiden – Jenny, Alice, Alma, Harriet, Nelly/Nellie, Edvard, Arthur eller Alfred, forteller han.

Lyst til å finne ut hvor vanlig navnet til barnet ditt er?Søk her!

Men disse navnetrendene er så langt ikke å finne på topp 10-listen, verken i Aust eller Vest Agder.

Her er de mest populære navnene i Vest-Agder for 2011:

Guttenavn: 1. Lucas

2. Tobias

3. Magnus

4. Andreas

5. William

6. Nikolai

7. Marcus

8. Filip

9. Noah

10. Emil

Jentenavn: 1. Emma

2. Amalie

3. Ella

4. Nora

5. Maria

6. Leah

7. Julie

8. Emilie

9. Sara

10. Ida

Her er de mest populære navnene i Aust-Agder for 2011:

Guttenavn: 1. Emil

2. Sebastian

3. Mathias

4. Tobias

5. Sondre

6. Daniel

7. Lukas

8. Jonas

9. Elias

10. Ole

Jentenavn: 1. Ida

2. Malin

3. Thea

4. Sofie

5. Mathilde

6. Sara

7. Nora

8. Linnea

9. Julie

10. Julia