Du kommer ikke langt før brungrumsete vann er synlig. Foto: Baard Larsen
Septikservice var på plass og staket i problemrørene søndag kveld. Foto: Baard Larsen
Kristiansand restverdisikring jobber med å få sikret verdier fra kloakkvannet. Foto: Baard Larsen
Jahnsen er oppgitt over å finne høy kloakkvannstand i skolebygget to dager før jul. Foto: Baard Larsen

Se bildeserie øverst i artikkelen.

Jahnsen var den som oppdaget oversvømmelsen etter at han hadde vært ute på en treningstur. Læreren ved skolen, som også er verneombud, tenkte seg en tur i trimrommet etter trimturen. Så langt kom han ikke.

— Jeg oppdaget utenfor skolen at det rant vann ut av en åpning i veggen. Inne i gangen, som går ned til kjellerplanet, og så det brune vannet og lukten. Det var liten tvil om hva som hadde skjedd, sier Jan Otto Jahnsen.

Flommet over alt

Jahnsen forsøkte først å plugge åpningen i veggen, men da dette var gjort kom det enda mer vann opp av toaletter og vasker. Han kastet seg rundt og fikk varslet Septikservice og Kristiansand restverdisikring.

— Vannet kommer nå inn i kjellerplanet, og renner ned noen trapper til bomberommet der treningsrommet er. Dette er det laveste planet i bygget. Samtidig renner det vann som en foss inn i heissjakten. Strømmen er slått av og nå jobbes det for harde livet med å få stoppet vanninntrengningen, sier Jahnsen.

— Det virker som om røret som går med overvann og kloakk ut fra skolen er tettet, slik at kloakkvannet flommer inn. Du ser på det som flyter i vannet hva som har skjedd, legger han til.

Burde ikke skje

Verneombudet mener at en slik tilplugging av rørene ikke burde skje, ettersom hovedrørene ut fra skolen ble spylt opp for halvannet år siden.

— Skolen er 12 år gammel, så det er rart rørproblemene dukker opp to ganger på så kort tid. Nå må alt vannet pumpes ut før det rengjøres og tørkes opp. Vi snakker nok om en jobb på flere dager, tror Jan Otto Jahnsen.

— Nå er det kjellerlokalet der treningsrommet er, toalettanleggene og heissjakten som er mest skadet. Vannet har også trengt inn i bygningsmassen, så vi vet ikke hvor store skadene er, tilføyer han.

Har ikke oversikt

Rektor Stein Abusdal ved Krossen skole sier det tidligere har vært noen problemer med grunnvann som stiger, men at dette ble fikset for noen år siden da pumper ble installert.

— Jeg må til skolen nå og se sammen med brannvesenet og byggservice hva som kan gjøres. Vi trodde det var grunnvannet som steg, men dette ville pumpene ha tatt seg av, sier Jahnsen.

— Hva som er årsaken til at det er blitt oversvømmelse, aner jeg ikke. Full oversikt har jeg ikke nå. Det håper jeg å få i løpet av kvelden, legger rektoren til.

Ingen sfo

Abusdal sier at det egentlig skulle være sfo ved Krossen skole mandag og tirsdag, men at det per i dag er uavklart hva som skjer videre. Verneombud Jahnsen på sin side, mener det ikke er forsvarlig å ha sfo der mandag.

— Kristiansand kommune ved Kristiansand eiendom har et vaktlag som har vært på stedet og sjekket forholdene. At fagfolk er på stedet og jobber, er betryggende, sier Jahnsen.

— Jeg tror ikke vi får noen fullstendig oversikt på hva som skjer videre med bygget videre, før mandag, sier rektoren. Han vil heller ikke si noe om skadeomfanget før bygget er sjekket av Kristiansand eiendom.