AGDER: Det viser en studie publisert i siste nummer av Tidsskrift for Den norske legeforening. Bare sykehusene i Telemark og Møre og Romsdal valgte oftere å ikke operere bort brystet, men utføre brystbevarende kirurgi. I Telemark bevarte nesten 70 prosent av kvinnene brystet, i Agder nesten 60 prosent, mens Hordaland er på bunn av listen med vel 30 prosent.

Kreftoperasjoner helt fra 1986 er gjennomgått i kreftregisteret. Solveig Hofvind og medarbeidere ville se på utviklingen i kirurgisk behandlingsteknikk (brystbevaring eller fjerning), og fant altså at det er store fylkesvise forskjeller.

— Vi kan ikke si sikkert hvorfor det er så stor forskjell i bruk av operasjonsteknikk, men antar at det også kan ha med holdningene i de forskjellige sykehusene å gjøre, sier Hofvind.

Studien påviste at det var en klar økning i andelen brystbevarende kirurgisk behandling fram til 2005. Derfra har det vært en fallende tendens. Årsaken til dette har trolig vært forskning som har antydet høyere dødelighet når man ikke opererer brystet, ifølge Hofvind.

De siste årene har imidlertid trenden snudd litt igjen, siden ny forskning viser at den ene behandlingsmetoden er like god som den andre. Norge ligger på topp i Europa når det gjelder fem års overlevelse etter brystkreft.