Grave- og rivearbeidet er i gang på Rona. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Vår visjon er at folk skal flytte inn her og bo hjemme livet ut. Vi ønsker å gi eldre muligheten til å påvirke sin egen hverdag, slik at det blir et verdig liv med trygt og godt innhold, forteller Hilde Sundstøl (45).

For ganske nøyaktig ett år siden valgte Sørlandets største barnehageeier å selge sine 13 barnehager for å satse på eldreomsorg.

Medisinsk døgntilbud

På Rona, øst for Varoddbroa, rives nå flere gamle hus for å rydde vei for en gigantisk nysatsing i Kristiansand.

— Vi skal bygge 60 selveierleiligheter med et medisinsk døgntilbud. Dette er det første prosjektet i den nye satsingen, noe vi kan flytte med oss og også etablere andre steder, opplyser Sundstøl.

Gründeren har slått seg sammen med entreprenøren BRG-ruppen og skrevet intensjonsavtale med den private tjenesteleverandøren Trygg Hjemme. Entreprenøren Kruse Smith blir også med som partner.

Både i Vågsbygd og på Tangen i Kristiansand er det bygd plussboliger med utvidet service for godt voksne boligkjøpere. Dette er noe annet.

— Vi etablerer oss med eldreomsorg, dette er ikke for 50-åringer som trenger hjelp til å stryke skjorta eller kjøpe billetter på Kilden. Vi satser på eldre med omsorgsbehov, som får en trygghet de ikke har der de bor i dag, sier Sundstøl.

Stadig på utkikk

— Hvor gamle er kjøperne i deres prosjekt?

— Vanskelig å si. Noen er gamle når de er 70, andre er spreke til de er over 90. Det er så individuelt, svarer hun.

Driften skal omfatte faglig og medisinsk oppfølging, men også aktiviteter og sosiale arrangementer.

— Vi ønsker å gjøre noe med eldrebølgen, og tror det er marked for denne type boliger. Dette er det første av flere prosjekter som kan komme i og rundt Kristiansand, opplyser direktør Gunnar Thompson hos BRG Entreprenør.

— Og det neste?

— Vi har øynene åpne hele tiden, svarer han.

200 millioner

Utbyggingen av Rona Senter har en kostnad på rundt 200 millioner kroner, omfatter 20.000 kvadratmeter og har vært planlagt i snart ti år. Matvaregiganten Norgesgruppen eier 50 prosent av Rona Senter AS, mens BRG og Kruse Smith har en firedel hver.

— Dette skal ikke være en konkurrent til Sørlandssenteret, men et bydelssenter. Det ligger ved et metroknutepunkt, og vi er mer og mer overbevist om at plasseringen er den rette, uttaler Thor Usterud, direktør for Norgesgruppen Eiendom Agder.

Parkeringskjeller og førsteetasje skal stå ferdig i november neste år, med Sørlandets største Meny-butikk. Det etableres også treningssenter, tannlegekontor, apotek og en blomsterbutikk. Sommeren 2015 skal så eldreboligene i de fire etasjene over stå ferdig.

Etter avtale med kommunen har de nye grunneierne allerede opparbeidet kyststi og 200 meter brygge langs Ronakanalen.

- Midt i blinken

— Et slikt privat tilbud som et supplement til det offentlige, er midt i blinken, sier ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn.

Ordføreren er full av entusiasme overfor eldreprosjektet som nå skal realiseres på Rona. Han mener at dette bidrar til et bredere og rikere tilbud til byens eldre som trenger mer hjelp og omsorg enn de får i en vanlig eldreleilighet.

— Filadelfia vil ha et liknende tilbud i sitt nye prosjekt "Glorien". Og så har vi Pluss-prosjektet på Tangen som gir service på et lavere nivå. Men alt dette er med på å gi folk valgfrihet og samtidig bidra til at totaltilbudet til eldre i kommunen blir bedre, sier Grundekjøn.

— Du ser ikke på dette som en konkurrent til det offentlige eldretilbudet?

— Nei, her er det viktig å la tusen blomster blomstre. Den offentlige eldreomsorgen vil fortsatt være bærebjelken i systemet. Men mangfold når det gjelder tilbud innenfor eldreomssorgen er det vi ønsker i kommunen. Og det er jo en kjennsgjerning at mange eldre i dag har en trygg og god økonomi og ønsker å bruke noen kroner på å få et tilbud tilpasset behov og ønsker de har.