KVINESDAL: — Arbeiderpartiet er et parti vi har hatt tett kontakt med her i Sarons Dal, og selv har jeg jobbet i industrien i ti år, så jeg er nok en arbeidergutt. Jeg setter veldig pris på de verdiene partiet har, sier Rune Edvardsen.

Fredag var kirkeminister Rigmor Aasrud på besøk i Sarons Dal sammen med ordfører i Kvinesdal, Odd Omland (Ap).

I den forbindelse går Rune Edvardsen ut og gir sin støtte til partiet.

— Jeg har fått en kjærlighet til den jobben som arbeiderbevegelsen har gjort, og mener vi ikke skal kaste den på båten.

Solidaritet

Han mener partiet har de beste løsningene innen skole og helse. I tillegg trekker han fram partiets bistandspolitikk.

— For meg dreier det seg om solidaritetsprinsippet, og det mener jeg står sterkest i Arbeiderpartiet. Solidariteten i Norge mener jeg er en viktig grunn til at vi har gått fra å være å være blant de fattigste til det rikeste landet i verden, sier Edvardsen.

— Det er godt å høre. Det er mange fellestrekk mellom de kristne verdiene og solidariteten vi legger vekt på i Arbeiderpartiet, sier Rigmor Aasrud.

Selv har han vært i over hundre land og mener den norske velferdsmodellen utmerker seg.

— Bare se til et land som Kenya der de rike går på kostskole, mens de fattige får en lærer som knapt har noen utdannelse.

— Vil du oppfordre andre kristne til å stemme Arbeiderpartiet?

— Det gjør jeg ikke. Det flotte med demokratiet er jo at folk har frihet til å stemme på det de vil, sier Rune Edvardsen.

Feil

Når kristne vegrer seg fra å stemme Arbeiderpartiet, er det gjerne på grunn av partiets holdning til abort, Israel og homofile ekteskap.

— Jeg tror kristne velgere er blitt litt lurt til å tro at partiene på høyresiden støtter dem i disse spørsmålene, men dette er store stridsspørsmål på begge sider, sier Rune Edvardsen.

Han mener også Arbeiderpartiet har fått ufortjent mye kritikk for sin Israelspolitikk.

— Jeg har vært i Israel over femti ganger og sett at palestinere blir undertrykt i enkelte sammenhenger. Det må være lov å kritisere den israelske regjeringen og si at vi stiller større krav til de som den sterke part. Samtidig er Israel en utsatt nasjon, så vi må også forstå at de er et land som er svært opptatt av sin sikkerhet, sier Edvardsen.

— Det er jo slik at vi kritiserer jo den israelske regjeringen for deres politikk og ikke det israelske folk, sier Rigmor Aasrud.

Valgkamp

Rune Edvardsen sier at han kan komme til å stille opp på valgkamparrangement for Arbeiderpartiet. Bistand vil i så fall være et viktig område. Han mener at Frp og Høyre ikke ser det positive som skjer innen norsk bistand.

— Det er utrolig mye bra som skjer innen norsk bistandsarbeid. Å angripe det så sterkt, er et angrep på rettferdigheten.

— Når du ser hvor skeptisk Frp er til bistand, må det være et av de største tankekorsene for kristne velgere, sier Rigmor Aasrud.

Samarbeid

Rune Edvardsen mener Ap burde være en naturlig samarbeidspartner for KrF på grunn av synet på velferdsstaten og bistandspolitikken.

— Og det sier jeg ikke for å mele min egen kake. Vi har ingen statstøtte og kommer heller ikke til å søke om det.

— Men du mister kanskje noen givere når du støtter Ap?

— Det kan godt være.

Vil sende KrF-brosjyre til Edvardsen

Hans Fredrik Grøvan (KrF) er enig med Edvardsen i at partiet har mye til felles med Ap, men noe regjeringssamarbeid er ikke aktuelt.

— Når vi er så tydelige på å velge ikke-sosialistisk side, handler det om andre sider av Arbeiderpartiets politikk som vi har blitt kraftig provosert av. Det gjelder mangel på valgfrihet for familien, kristendommens plass i samfunn og skole og det å fronte kristne verdier, for eksempel i kampen mot sorteringssamfunnet. Der velger Arbeiderpartiet en helt annen kurs.

Han mener at de i disse sakene får større gjennomslag på borgerlig side, selv om det er splittelse også der.

— Hva synes du om at Rune Edvardsens utspill?

— Jeg har stor respekt for det arbeidet han gjør med å trekke folk ut av sosial nød, men jeg sender ham gjerne en KrF-brosjyre.