KRISTIANSAND: Linda Verdal er leder i Vest-Agder Arbeiderparti og har jobbet i politiet siden 1987. Hun stiller spørsmålstegn ved om det i det hele tatt var lurt å oppheve tiggerforbudet i 2006. — Jeg har selv vært med på å håndheve denne loven, men da var tiggingen i et mye mindre omfang enn nå. Da var det stort sett tunge rusmisbrukere som tigget om penger til "medisinen sin". I dag foretas tiggingen av utenlandske statsborgere, og er mer utbredt og mer systematisk, sier Verdal, som presiserer at hun uttaler seg på vegne av seg selv, og ikke på vegne av partiet.

- Jobber med lovendring

Rumenske kvinner har stått bak flere voldelige smykkeran mot eldre kvinner de to siste ukene. Nestleder Jan Bøhler (Ap) i justiskomiteen på Stortinget og Høyres André Oktay Dahl vil begge gjeninnføre forbud mot tigging for å få stanset bølgen av smykkeran mot eldre.— Vi jobber med en lovendring for at kommunene skal kunne forby tigging. De rumenske miljøene opererer med flere kriminalitetsformer, og omfanget øker. I tillegg bør de som tas, dømmes til så alvorlige straffer at de kan soningsoverføres til Romania, sier Bøhler til VG i dag.

- Bør ha likt regelverk

Linda Verdal ønsker diskusjonen velkommen, men mener ikke at det bør være opp til hver enkelt kommune å avgjøre om de vil forby tigging.

— Vi må se realitetene i øynene, og innføre et likt regelverk for hele landet som er til det beste for flest mulig, mener hun.

Vi må se realitetene i øynene, og innføre et likt regelverk for hele landet som er til det beste for flest muligHun tror at folk kan oppfatte dette som harde uttalelser, men presiserer at hun er like mye humanist som andre.

— Vi vet at noen av tiggerne i Kristiansand har vært innblandet i kriminelle handlinger, og dette skaper utrygghet. Jeg ønsker at folk skal kunne føle seg trygge, sier hun.

Vil beskytte sine egne

Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, ønsker at kommunene skal ha denne muligheten, og ønsker debatten velkommen.

— Vi har alle et ansvar for å vise omsorg for de svakeste i verden, samtidig må vi være realistiske og se på hvordan vi kan vise omsorg for vår egen by og vårt eget samfunn. Da tenker jeg på eldre som ranes og unge som begynner på narkotika. Det bør være vår første prioritet å tette disse hullene. Jeg er ikke for kollektiv avstraffelse som et prinsipp, men det kan virke som om vi har behov for et slikt system for å kunne beskytte våre egne , sier ordføreren.

Han ønsker ikke å oppfattes som noen motpol til påskens budskap om kristen nestekjærlighet.

— Våre egne borgere har også et omsorgsbehov, og det vil jeg ikke forsømme, sier han.

Våre egne borgere har også et omsorgsbehov, og det vil jeg ikke forsømmeOrdføreren presiserer at han ønsker at kommunene skal få muligheten til å forby tigging, men vil vente med å konkludere om Kristiansand bør gjøre det til forslaget er ferdig utredet. Grundekjøn har fått flere telefoner og brev den siste tiden fra bekymrede kristiansandere.

— Det er trist når eldre damer er redde når de opplever at tiggere følger etter dem, eller når du hører om unge mennesker som kommer i kontakt med narkotika gjennom tiggerne, sier Grundekjøn.

— Vi har alle et ansvar

Han presiserer at han ikke ønsker å skjære alle rumenere over en kam.- Det er klart at det er rumenere med ærlige hensikter, men det er så vanskelig å skille de kriminelle fra de som er ærlige, sier han.

Ordfører Arvid Grundekjøn mener at tiggingen er en del av et større globalt fattigdomsproblem.

— Vi har alle et ansvar for å gjøre noe med dette. Jeg tror heller at vi skal hjelpe mennesker der de er, fremfor å legge til rette for tigging her. Vi kan ikke utsette samfunnet vårt for den kriminaliteten som kommer i kjølvannet av tiggernes virksomhet, mener han.