KRISTIANSAND: Partiet solgte det gamle Folkets hus for 14,5 millioner kroner i fjor. Nå vil de like godt jevne det med asfalten.

— Vi synes nye Arbeideren ser bra ut. Historien har vi flyttet ut av huset, sa gruppeleder Mette Gundersen (Ap) i byutviklingsstyret torsdag, før hun presiserte at partiet er erklært habilt til å behandle saken.

Byutviklingsstyret skulle ta stilling til en prinsippsak om riving, og det endte med at bare KrF og Miljøpartiet de Grønne stemte imot. Men først må utbyggerne fremme en reguleringsplan, som skal til bred politisk behandling.

— Vi kan ikke skjønne at bygget er i så dårlig stand at det må rives. Dette er et vernet bygg, sa Grete Kvelland Skaara (KrF), som stusset kraftig på holdningen fra det vanligvis så rivingsrestriktive Arbeiderpartiet.

Også byantikvaren er imot riving.

— Vi har vår kunnskap om forfatningen på det huset. Det er foreslått å bygge om til leiligheter, det ser vi på som positivt for at huset skal leve videre og danne sin historie, svarte Gundersen.

Investorene Fredrik Asbjørnsen (50 prosent), Trond Willy Wilhelmsen, Rune Mesel og Erik Geelmuyden (16,3 prosent hver) vil erstatte Arbeideren med et bygg som rommer 31 leiligheter.

Arbeideren består egentlig av to bygg. Hjørnebygget ned til hovedinngangen i Festningsgaten er fra 1893. Det ble oppført etter bybrannen i 1892. Trebygget med saltak og murfasader ble i 1935 bygget sammen med et stort stål- og betongbygg, og i dag anser man det for ett bygg.

Kristiansand Arbeiderparti har siste året måttet betale tilbake 3,1 millioner kroner til Stiftelsen Ludvig Lømsland for eldre og trengende etter at Stiftelsestilsynet grep inn i kjølvann av salget.