Ærverdig: Den flotte villaen i Lillesand er kjent for mange som bo i området, men fremstår i ny og lys drakt. Huset var okergult og mørkerødt da familien overtok. Foto: Kristin Ellefsen
Kjøkken: Tanken var å bytte ut den gamle innredningen med en moderne, i høyglanset hvit. - Vi kom heldigvis på bedre tanker, sier paret. Foto: Kristin Ellefsen
Yttreganga: - Det var bikkjekaldt her ute den første vinteren, men så kom vi på at vi kunne henge opp et kraftig gardin. Når vi trekker det for holder det effektivt kulda ute, sier Cecilie. Foto: Kristin Ellefsen
Verandaliv: - Vi bruker uteplassene mye, sier Cecilie. Her sitter hun på verandaen rett utenfor spisestuen. Foto: Kristin Ellefsen
Trappeliv: De to sjarmtrollene er blitt godt vant til å fly opp og ned trappen mellom hovedetasjen og soverommene. Her har de tatt seg en sjelden pause. Foto: Kristin Ellefsen
Hvileplass: Fra spisestua kan man gå direkte ut på verandaen og videre ned i den innegjerdede hagen. "Flaggermusstolen" er den perfekte hvileplass. Foto: Kristin Ellefsen
Loftstue: Hvem har sagt at en sofa bare er til å sitte i? I hvert fall ikke Theo og Sarea. Lyset flommer inn i den luftige loftstuen som har en liten balkong på utsiden. Foto: Kristin Ellefsen
Stramt og gammelt: Det stilige sjakkmønstrete gulvet i gangen er det tidligere eiere som har lagt. Fra gangen kommer man rett inn til lekerommet. Foto: Kristin Ellefsen
Bilgutt: - Her er politibilen, sier Theo. 3-åringen har fått nye hyller laget av gamle skuffer. En smart løsning, gjenbruk, praktisk og flott på samme tid. Foto: Kristin Ellefsen
cecilie_019.jpg Foto: Kristin Ellefsen
MORO: Sarea er, som femåringer flest, veldig glad i rosa. Søsknene er gode venner og akkurat i dag er senga omgjort til trampoline. Foto: Kristin Ellefsen
cecilie_027.jpg Foto: Kristin Ellefsen
cecilie_028.jpg Foto: Kristin Ellefsen
cecilie_029.jpg Foto: Kristin Ellefsen
cecilie_026.jpg Foto: Kristin Ellefsen
cecilie_002.jpg Foto: Kristin Ellefsen
Helt på plass: Cecilie og Tore Thunem-Saanum tar seg en kaffe på trappa utenfor hjemmet i Lillesand. Overgangen fra nytt funkishus i Stavanger til 1800-talls villa i sørlandsbyen er stor, men god. Foto: Kristin Ellefsen
cecilie_001.jpg Foto: Kristin Ellefsen
KURSLOKALE: "Alle" lillesandere kjenner til "Randis kjeller" på Brentemoen. Nå er det tidligere bakstestedet omgjort til kurslokale for Cecilies bedrift, CecilieTS. Her holder hun kurs og foredrag om effektivitet og tidsbruk. Foto: Kristin Ellefsen

LILLESAND : Alt var tilsynelatende perfekt. Den ettertraktede foredragsholderen innen effektivitet og sosiale medier og hennes mann levde et fint liv i Stavanger. Alt var nytt og moderne, tilpasset hverdagen. Men da Cecilie Thunem-Saanum gikk gravid med yngstemann tok hun seg i å dagdrømme om mer substans. Robuste materialer og skjeve tregulv. Samtidig ble savnet etter familien i hjembyen hun forlot for snart 20 år siden stadig sterkere. Så oppdaget de at det store, gamle huset i Lillesand sentrum skulle selges. Rett over veien til skolegården hun hoppet strikk i som lita jenta. Skulle de ta sjansen?

Forandringen

— Vi grep muligheten, men det var en stor overgang fra det vi kom fra, forteller Cecilie Thunem-Saanum.

Huset er bygget på slutten av 1800-tallet og har vært gjennom flere endringer. De forrige eierne gjorde en solid oppussingsjobb gjennom mange år, men bodde selv i øverste etasje de siste årene, og leide ute hovedetasjen.

— Hovedetasjen var delt inn i flere hybler, og mange av dørene mellom rommene var sperret av. Det virket mørkt og gjenkneppet da vi var på visning, forteller hun.

Huset hadde vært til salgs lenge. Trolig var det ingen andre som så samme potensialet som Cecilie og Tore gjorde. Men det tok ikke lange tida før begge kjente at det var her de skulle slå seg til ro. Cecilies mantra i jobbsammenheng er "Gjør mer av det du tror på. Tro mer på det du gjør". Så da var det bare å brette opp ermene og sette i gang.

Familielivet i

Denne flotte vårdagen er barna Sarea og Theo kommet tidlig hjem fra barnehagen, og familien har benket seg rundt spisebordet i allrommet, der det tidligere var en mørk hybel.

— Vi har brukt rundt 900 timer på å male bare innendørs, utbryter Cecilie.

— Hæ? Håper ikke du har tatt tiden på ordentlig?

— Jo da, jeg jobber jo med effektivitet og tidsbruk, smiler hun og serverer kake til barna.

Måtte lære å sette pris på det gamle

Paret kjøpte huset i 2009, og satt i gang med oppussingen. Utvendig ble den okergule og mørkerøde fasaden malt hvit. Snekkere ble hyret inn til å rive ned og åpne opp mellom rommene. Gamle dører, gjemt inni veggen, kom til synet, og det gjorde også robuste tregulv som gir flis i barbente føtter, men som er så sjarmerede at det får bli. Også den trekkfulle inngangsdøra får bli, men det var bare så vidt. Den første vinteren var det bare tre grader på innsiden, og barna måtte omtrent bruke lue innendørs.

— Men så hengte vi opp et kraftig gardin som stenger for trekken. Slik som i gamle dager, ler hun.

Det er mye å lære når man kjøper et såpass gammelt hus, det har Cecilie og Tore erfart.

— I begynnelsen tenkte vi at vi burde bytte ut både vinduer og dører, og planla nytt høyglanset kjøkken. Men heldigvis tok vi til vett, smiler hun og forteller om historien rundt kjøkkenet.

— Jeg var her alene og skulle ta mål til den nye kjøkkeninnredning. Men så ble jeg bare stående å kikke på alt det gamle. På den store hetta over komfyren, på de gamle kjøkkendørene og den solide, hakkete benkeplaten.

Cecilie ringte mannen, og sammen ble de enige om at det som allerede hadde fått leve så lenge, skulle få fortsette med det.

— Jeg er glad vi valgte å bevare det. Når vi har besøk og folk spør etter noe på kjøkkenet, pleier jeg å si at de bare kan forsyne seg selv - hvis de får opp skuffene, ler hun.

Gammel sjarm

Vi har brukt rundt 900 timer på å male bare innendørs

Og det er sånn det er her. Gjestfritt og hjertelig, med god plass til venner som kommer utenbys fra. Solide plankegulv og skjeve vegger står fjellstøtt sammen med stramme designstoler og lamper. Moderne kjøkkenmaskiner og bevisste interiørløsninger lever side om side med malte tømmervegger og et par punkterte vinduer. Det er det perfekte mot det uperfekte som gjør hjemmet helt særegent og innbydende.

— Livet er snudd opp ned, og jeg hadde aldri trodd at jeg skulle like den nye tilværelsen så bra. Dette er blitt livsstilen vår.

Og ting tar den tiden den tar. Familien har ikke hast og prioritere etter hva de har behov for, og tid og penger til.

— I andre etasje sover vi på de tidligere eiernes kjøkken, ler hun.

Det store soverommet har en fin kjøkkeninnredning i den ene enden, men vi drømmer om å bytte den ut med bad, så vi får vår egen private suite, smiler hun.

Kontrasten

Cecilie lever som hun lærer. Kontrasten og balansen mellom jobb og familie, husoppussing og fritid, er nøye planlagt og velfungerende. Cecilie jobbet i reiselivsbransjen i en årrekke og har bodd både i Frankrike, Spania og Dubai. Nå driver hun sin egen virksomhet og leier seg ut som foredragsholder for bedrifter og ledergrupper. Hun tripper rundt i høye hæler og elsker livet som selvstendig næringsdrivende. Hun liker å utfordre seg selv med å holde foredrag for mange hundre tilhørere og har flere reisedøgn i uka.

Nesten alle fra Lillesand har et forhold til Randis Kjeller, hvor det var bakstekjeller og utsalg i mange år

Så er kontrasten til hjemmelivet desto større. Til lange ettermiddager og helger med familien, tussende på tøfler på tregulv som gir flis i tåa.

— Når jeg er hjemme henter jeg barna i barnehagen rundt klokka 15.00, og når jeg jobber om kvelden, er det etter at de har lagt seg. Fra fredag ettermiddag til søndag kveld lar både mannen og jeg jobben ligge, da er det familien som gjelder.

Kombinasjonen

Når hun jobber er hun effektiv og til stedet. På samme måte som barna er i sentrum når det er deres tid. Hun er smertelig klar over at en slik prioritering kan virke både provoserende og uoppnåelige for arbeidstakere med fast arbeidstid som halser etter klokka og ikke har samme fleksibiliteten.

— Jeg setter stor pris å ha det på denne måten, og er veldig takknemlig for det.

Noen forbinder henne kanskje med "kontornomaden". Cecilie leide kontorplass hos ulike bedrifter og selv om hun har drevet minimal markedsføring av sin egen virksomhet, har hun fått en solid posisjon i næringslivet. Når ikke hun er bortreist for å holde foredrag, gjerne i Stavanger og Oslo, jobber hun fra hjemmekontoret i hovedetasjen, eller fra kjelleren, som har en spennende historie.

Randis kjeller er blitt CecilieTS kurs lokale

— Nesten alle fra Lillesand har et forhold til Randis Kjeller, hvor det var bakstekjeller og utsalg i mange år. Da vi kjøpte huset hadde vi ingen konkrete planer med kjelleren, men nå har vi pusset den opp til kurslokale hvor jeg holder foredrag for grupper på opptil 20-30 personer, forteller hun.

Konseptet er blitt så populært at Cecilie selv må sette begrensningen. Men for en skapende kvinne er livet en pågående prosess.

— Tanken er å sette den gamle bakerovnen i bruk igjen, men da må jeg alliere meg med noen andre som kan være med å drifte det. Den riktige balansen mellom karriere og familie er veldig viktig for meg, avslutter hun.

Les Cecilies kommunikasjons- og effektivitetstips:

facebook.com/cecilieTS.no

CecilieTS.no/blog