- Dette er jo fantastisk for Kristiansand. Ingen ting kan da være hyggeligere enn å bli Kardemomme by, sier administrerende direktør Ole Christian Apeland i kommunikasjonsfirmaet Apeland AS.

KARDEMOMME BY: Apple lanserte sitt nye operativsystem iOS 6 for et par dager siden.

Apple har droppet kartene fra Google, og laget sine egne. Og der er altså Kristiansand byttet ut med Kardemomme by.

— Dette passer jo perfekt, ler en overrasket administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken torsdag kveld i telefonrøret.

- By som ikke finnes

— Jeg sitter akkurat nå og spiser middag med Egner-familien. Det er jo 100-årsdag for Torbjørn Egners fødsel. Fredag skal 2700 skolebarn paradere i Kristiansand til ære for mannen bak Kardemomme by, i en by som nå faktisk ikke lenger finnes, ler Aamot, så vi frykter han skal falle av stolen han kanskje sitter på.

Verden rundt

Den storslåtte lanseringen av Apples nye operativsystem var kun for utviklere, dog verden rundt.

— En morsom tabbe, sier produktsjef Christian Fougner i Schibsted Norge digital.

iOS 6 skal ut på det store markedet og sluttbrukerne til høsten.

— Det skulle faktisk ikke forundre meg om Apple har gjort dette med vilje, som en morsom del av markedsføringen, sier Christian Fougner.

Liten tro

Men at dette skulle være bevisst har Per Arnstein Aamot liten tro på.

Men å ikke dekke Kristiansand, som den gode nabobyen, det gjør jo bare at en av verdens ledende informasjonsleverandør gjør seg selv helt uaktuell- Nei, da må de ha veldig god informasjon om lokale forhold, sier Aamot.

- Koselig?

Kommunikasjonsbyrået Apeland AS har ansvaret for å håndtere pressehenvendelser på vegne av Apple.

Administrerende direktør Ole Christian Apeland ser raskt humor i saken.

— Dette er jo fantastisk for Kristiansand. Ingen ting kan da være hyggeligere enn å bli Kardemomme by, sier Ole Christian Apeland lattermildt.

Han forklarer at kollegaen Anders Rødland er den som håndterer Apple-henvendelser.

— Ja, nå svarer ikke jeg for Apple altså. Men Kristiansand er vel den byen i Norge som ligner mest på Kardemomme by. Kan ikke Kristiansand være borte til over sommeren da? Bedre sommer kan man vel ikke få, sier Apeland.

Anders Rødland er ikke tilgjengelig for offisiell Apple-kommentar.

Borgermester litt opprørt

En som derimot tar opp røret umiddelbart, er ordfører, unnskyld, borgermester, Arvid Grundekjøn, i den bortstrøkne byen Kristiansand.

— Ja, jeg kom ut av flyet for fem minutter siden, men det er klart: Slike verdensbegivenheter må en bare forholde seg til umiddelbart, sier Grundekjøn.

Deretter formidler han raskt sitt syn på saken.

— Det er klart at Kardemomme by fortjener sin plass i enhver sammenheng. Det er særdeles viktig. Men å ikke dekke Kristiansand, som den gode nabobyen, det gjør jo bare at en av verdens ledende informasjonsleverandør gjør seg selv helt uaktuell, sier Grundekjøn.Så leverer han en salve Apple skal få leve lenge med:

— Det er ikke noen vits å forholde seg til Apple hvis ikke Kristiansand er med på kartet. Bystyret har fattet vedtak om at Kristiansand er verdens navle, og det må bare alle forholde seg til, sier Grundekjøn.

Stor endring

At Apple dropper Google Maps er kanskje den største nyheten med iOS 6. "I stedet har Apple plassert inn en app de kaller Maps. Maps skal gi brukerne punkt til punkt navigering, 3D kart over de største amerikanske byene og det Apple kaller Flyover. Flyover skal gi deg muligheten til å navigere rundt i 3D kartene." skrivertechworld.no.

ipod1.no skriver at Apple har laget nye kart gjennom oppkjøp.

"Gjennom en rekke oppkjøp av kartselskaper de siste årene har Apple jobbet hardt for å distansere seg fra Google og utvikle en egen løsning for kart." skriver ipod1.no.