Fornøyd: Ordfører Bjørn Ropstad sier at det kortsiktige løpet er løst. Nå starter planleggingen videre. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

EVJE OG HORNNES: — Ordføreren har ingen grunn til å være fornøyd. En avtale burde kommet på plass for lenge siden, sier Olga Tonette Almås fra Evje.

— Dette er en sak som har tatt altfor lang tid. Jeg føler ikke at noe skjer i denne saken, sier Gry Anita Thorsland som også bor på tettstedet.

Hun får bifallende nikk fra gjengen rundt bordet.

På Fylkeshuset i Arendal onsdag møttes Forsvaret og ordfører Ropstad til mekling om støyen fra Evjemoen som ordføreren kalte for en forurensing for kommunen. Meklingen førte til en avtale som skal sikre en løsning i løpet av fire år. Det er for lenge mener lokalbefolkningen.

Plagsom støy

Det var ingen støy fra bomber og granater da Fædrelandsvennen besøkte Evje torsdag formiddag. Men når det først smeller, smeller det høyt kan beboerne bekrefte.

— Vi hører det svært godt her i sentrum, det samme gjør jeg hjemme. Jeg bor jo bare 10 minutter unna skytefeltet, forteller Thorsland.

Dette blir bekreftet av Almås. Hun bor et steinkast unna Evje kirke som ligger seks kilometer fra Evjemoen. Til og med hun kan høre smellene når hun er hjemme. Thorsland skulle helst sett at all aktivitet på skytefeltet ble lagt ned. Resten av gjengen er enig i at støyen er svært plagsom og er noe de helst skulle vært foruten. Alle mener det burde skjedd tiltak tidligere

— Hvorfor gjorde ikke politikerne noe med dette med en gang Evjemoen ble lagt ned? Dette bråket har vart altfor lenge, sier Ingvald Langemyr.

Langvarige øvelser

Støyproblemet har vært et heftig diskusjonstema blant beboerne i kommunen, særlig på politisk plan. Selv om vennegjengen er misfornøyd med at det ikke har kommet på plass en avtale på et tidligere tidspunkt, ser de derimot ett lyspunkt i avtalen som nå er i havn. Langemyr forteller at de kunne høre smell fra skytefeltet helt fram til midnatt. Dette blir det nå slutt på.

— Når Forsvaret først satte i gang og smellene kom, holdt det på lenge, sier Thorsland.

— Altfor lenge, legger Almås til.

I avtalen ble partene enige om at sprengning bare skal foregå i tidsrommet mellom 09.00 og 15.00. All sprengning utenfor tiden skal annonseres på forhånd.

Har utnyttet kommunen

Vennegjengen blir provosert av å tenke på at kommunen kanskje må være med å betale for noe de mener er Forsvaret sin feil. De mener at Forsvaret har utnyttet kommunen og at Evje og Hornnes ikke skal bla opp en eneste krone uansett hvordan utfallet blir. Men de gleder seg over at saken endelig er kommet et skritt videre.

— Det er flott at vi ser at det skjer noe i denne saken, sier Thorsland.

— Vi får bare håpe at dette bidrar til at det faktisk blir mindre støy, avslutter Langemyr.

Tatt for lang tid

Ordfører Ropstad er enig i at avtalen burde vært på plass tidligere. Han er likevel stolt over avtalen som partene ble enige om. Ropstad forstår frustrasjonen i lokalbefolkningen, men ber om forståelse for tidsbruken.

— Mange elementer må på plass, men vi vil selvsagt prøve å få til en avklaring fortest mulig, sier han.

Ordføreren forteller at han allerede nå ser på tiltak for hvordan støyproblemet skal løses.

— Om det er endring av våpentype hos Forsvaret eller flytting av skytefelt, vet vi ikke enda. Men alt vurderes, forteller han.

Han er imidlertid glad for at Evje og Hornnes nå kan fortsette sin planutvikling for sentrum og områdene rundt.

— Nå har vi løst det kortsiktige problemet og fått avtalen på plass. Nå tenker vi på hva vi vil videre, sier han.