NATUREN: For bonde Odd Harald Reve er det å leve med naturen en livsstil. Om det er for tørt, for kaldt, for varmt, for kaldt; han fortviler ikke. Foto: Jarle R. Martinsen

FARSUND: – Det er selvsagt frustrerende. I fjor kunne vi starte gjødslingen av jordene i februar. Nå er vi allerede inn i april og langtidsvarslet ser jo ikke lystig ut. Kulda fortsetter, medgir Reve.

Nå er møkka-kummene hans nesten helt fulle. Og hos andre "renner det over". Situasjonen er derfor kritisk om det ikke snart kommer noe skikkelig varme.

Det er strenge restriksjoner mot å spre gjødsel på snødekt eller frossen mark, uansett hva kalenderen viser. Er det tele blir møkka bare liggende på toppen og man risikerer at det renner ut i vassdragene.

– Det er jo heller ikke noen god utnyttelse av gjødslet å spre det på frossen jord når gresset ikke kan ta det til seg, medgir Reve.

Fryser til på natta

Han har vært bonde på Lista siden 1976, og kan knapt huske at våren har vært så sen som dette. Selv om sola nå har skinnet i et par uker, er det bare fire-fem grader på det meste på dagen. Og på natta fryser det uansett til igjen ned mot minus fire-fem grader.

TELE: Det er ikke et grønt gress å se på mils avstand for bonde Odd Harald Reve. Han frykter at gressrøttene ikke har overlevd vinteren og at han derfor må så om igjen. Foto: Jarle R. Martinsen

I et par tiår har bøndene på Lista vent seg til tidlig vår. Ja, at det knapt har vært noen vintre å snakke om i det hele tatt. Mange ganger, blant annet i fjor, kunne gjødslingen starte når gjødselvareforskriften tillater det. Noe som vil si 15. februar.Reve har sammen med to andre 60 kyr. Dyrene bryr seg katta om at det er snart er helt fullt i kummene, og skiter som før.

– Jeg når grensen for lagringskapasiteten i løpet av noen dager nå, sier Reve.

Opp til kommunen

I så fall er det opp til Farsund kommune om han skal få spre møkka ut over jordene. Der sitter jordbrukssjef Aud Iren Vatland og holder igjen så mye som hun kan.

– Men nå er det mange bønder som river seg i håret. De har vært vant til å kunne gjødsle for flere uker siden, sier hun.

Hun har aller nådigst gitt fire bønder lov til å spre på telen, og da kun på jorder der man er garantert sikker på at det ikke renner ut i vann.

– Vi prøver å finne bønder som kan ta imot gjødslet fra bønder som ikke lenger har plass, men nå er det få som har mer lagerkapasitet, sier Vatland.

En annen utfordring kulde og lite snø har gitt bøndene er at det nå ikke er et grønt gresstrå å se.

– Spørsmålet er derfor om gressrøttene i det hele tatt har overlevd vinteren. Så lenge det er tele får vi ikke svar på det ennå, sier Reve.

TRIST: Normalt skulle det vært grønne jorder på Lista i disse tider. Men vinteren har vært kaldt og den gir seg ikke. Da blir det et slikt syn. Foto: Jarle R. Martinsen

Det kan bety at bøndene må så gress på nytt over sine jorder, som i sin tur forsinker og fordyrer innhøstingen.

Fortviler ikke

– Det må da være fortvilende for en bonde at det nesten alltid er for tørt, for varmt, for kaldt, for vått?

– Nei, det er slik det er å ha et yrke så tett på naturen. Vi tar det som det kommer og sover likevel godt om natta, smiler Reve.