KVINESDAL: — Dette har jeg store forventninger til. Både å få se slektsgården og hele bygda Kvinesdal, sier Willoch.

Willoch gjestet Lyngdal onsdag, i forbindelse med Fredsdagen. I stedet for å motta et honorar ønsket Høyre-politikeren heller en tur til Kvinesdal for å se hvor Isachsen Willoch-slekten bodde. Til Fædrelandsvennen sier Willoch at han i alle år har vært interessert i slekta, men det er først de senere år han har fått tid og anledning til å studere det nærmere.

— Jeg har nok kjørt gjennom Kvinesdal tidligere, men aldri fått tid til å gjeste bygda slik som nå.

Tipp-tipp-tippoldefar

Torsdag ettermiddag sitter Willoch og hans kone Anne Marie til bords på Utsikten hotell, sammen med ordfører Odd Omland som er vertskap og en rekke gjester.

Turen går deretter til Øvre Egeland og Rødland hvor Willoch har sine røtter. Jørgen Thomassen som levde på 1600-tallet kom fra Trondheim som prost til Kvinesdal (1610 -1655), og var tipp-tipp-tippoldefar til Kåre Willoch. Deler av slekta flyttet fra Rødland til nabogården Øvre Egeland og tilbake i løpet av årene.

Stor ære

— Moro å vise fram Kvinesdal, en stor ære. Vi har lenge visst at Willoch stammet herfra, men aldri invitert ham. Det var ekstra hyggelig at han selv ønsket å komme hit, sier ordfører Odd Omland.

Som kjent var Kåre Willoch med i NRK serien: «Hvem tror du at du er» i 2011. Den gang søkte han i sine forfedre som dro han bl.a. til København, der en slektning hadde vært amme for kronprinsen av Danmark. Denne gangen ønsker den tidligere statsministeren og undersøke mer om sine røtter i Kvinesdal.

Vrient å regne ut

I tillegg til ordfører Odd Omland er lyngdalsordfører Ingunn Foss, tidligere ordfører i Lyngdal Anders Nøkland og kultursjef Jan Schou i Kvinesdal med på lunsjen. Lokalhistorikerne Hjørdis Johnsen og Jostein Røyseland forteller nå om Willoch-slektens rolle i Kvinesdal, ikke minst i et historisk perspektiv.

— Jeg tror det er mange flere tipp-tipp-tipper mellom Willoch og prost Jørgen Thomassen. Vrient å regne ut, sier Hjørdis Johnsen i historielaget.