GRIMSTAD: — Vi ønsker et løft for kirken i Landvik og samler hver måned inn penger til en ekstra prestestiling. Vi ønsker en familieprest, som vi kaller det. Nå håper vi liften skal gi noen ekstrakroner i kassa som skal dekke prestelønna, forklarer Leif Theodor Moen.

Moen er selv prestesønn fra Trøndelag og en av ildsjelene bak "lift-ordningen", som i en periode skal bidra til at Landvik kirke i Grimstad får en ekstra prestestilling.

Rikt menighetsliv

— Her er så utrolig mange barnefamilier og et svært rikt menighetsliv. Vi trenger en slik familieprest, som kan ha fullt fokus på familiene i menigheten. Men vi trenger penger og derfor har vi engasjert oss, sier Moen, som grep sjansen da svogeren tilbød ildsjelene å låne liften hans for utleie til inntekt for ekstra prestestilling i bygda.

- Dere vil nærmere Gud og kunne vel kalt prosjektet "lift to heaven"?

— Ja, ja. Jeg ser den. Mange ordspill kan brukes i denne sammenhengen, sier Moen og ler.

Faste bidrag

Ildsjelene i Landvik menighet er ingen sirompa kirkegjengere, men har både humor og giverglede. Hver måned bidrar hver og en av dem med et pengebeløp til en ekstra prest i bygda.

— Vi gir ut fra økonomien vår og beløpene varierer fra 50 til 1.000 kroner måneden. Vi har bundet oss for tre år, sier Moen.

— Engasjementet er fantastisk. Nå bidrar rundt 70 familier med penger til familieprest i 75 prosents stilling. Familieprest er for øvrig nytt for meg. Har ikke hørt om andre menigheter som har det. Ildsjelene dekker hele lønnen til denne nye presten, som vi ikke helt vet hvem blir enda, sier daglig leder i Eide og Landvik menighet, Åse Løsnesløkken.

Levende kirke

- Burde dere ikke løftet saken til et høyere nivå og bedt staten betale?

— Selvsagt skulle vi ønske at staten betalte hele stillingen, men saken har et litt spesielt utgangspunkt. Vi har en vikarprest vi gjerne vil beholde og kirken får bare dekket en stilling, sier Moen.

Han forteller om full kirke, mange aktiviteter og han tror engasjementet vil skape en enda mer levende kirke.

— Når vi som ildsjeler investerer, tror jeg også mange av oss vil involvere oss enda mer i menighetsarbeidet, mener Moen, og trykker på knappen som løfter liften.

- Nå kan du synge "nærmere deg min Gud"?

— Ja, det kan du si, sier Moen og ler godt igjen.