ARENDAL/TVEDESTRAND: — En lege må oppgi navn og et ID- nummer for å gi ut reseptbelagt medisin over telefon. Samtidig har leger en måte å formulere seg på som denne pasienten da har lært seg, sier fylkeslege Anne- Sofie Syvertsen i Aust- Agder.

LURTE TIL SEG MEDISIN: En kvinne lurte til seg medisin ved to apotek i Aust-Agder ved å utgi seg som lege.

Det var i februar en kvinne klarte å lure to apotek, et i Tvedestrand og et i Arendal, ved å utgi seg for å være lege. Hun skal da ha fått utskrevet 50 tabletter med Paralgin Forte, som er sterk, smertestillende medisin.

Aldri skjedd før

Kvinnen brukte ikke samme navn ved begge apotekene. Da apotekene skulle ringe legekontoret for å bekrefte bestillingen, tok ingen telefonen. Dermed ble dette glemt, og pasienten fikk utlevert medisinene.

— Det er første gang vi har fått meldt denne typen svindel. Vi har hatt tilfeller med forfalsket reseptblokk, men aldri ved telefon, sier Syvertsen.

Hun fortsetter:

— Det avdekker jo en sårbarhet i systemet. Så må vi spørre oss om dette er en risiko vi vil leve med, eller skal vi gjøre noe med det.

Endre systemet

Fylkeslegen har valgt ikke å sanksjonere mot de aktuelle apotekene, men heller oppfordre Legemiddelverket til å endre på systemet.

— Apotekene har anledning til å gi en ukes anbefalt dosering. Jeg tror vi heller må tenke at det skal være unntaket framfor regelen. Hvis man merker man er tom for smertestillende på en fredag, så kan man få dosering fram til neste virkedag, ikke nødvendigvis for en hel uke, sier fylkeslegen.