MANDAL: — Et slikt tilbud vil mer eller mindre tvinge seg fram. Stadig flere eldre med flere diagnoser vil kreve mer plass i framtiden, sier bystyrerepresentant Hannah Dybesland (H). Hun er også sykepleier og hovedtillitsvalgt for sykepleierforbundet i Mandal.

I sommer vedtok bystyret å etablere det lokalmedisinske senteret i de gamle sykehuslokalene i Mandal med fire døgnkontinuerlige sengeplasser. Dette skjer i samarbeid med Lindesnes, Marnardal, Åseral og Audnedal.

Dybesland roser dette tilbudet og mener det vil være helt nødvendig i forbindelse med samhandlingsreformen.

— Men Sørlandets sykehus har i sin strategiplan mot 2030 varsler at kommunene skal overta enda mer av helsetilbudet overfor befolkning. Da vil på sikt det lokalmedisinske senteret bli for lite, sier hun.

Funksjoner

Dybesland mener et helsehus kan dekke funksjoner som:

Korttids sykehjemsplasser

Øyeblikkelig hjelp senger

Base for hjemmesykepleien

Legevaktsenter

Tannhelsetjenesten

Fysioterapi/ergoterapi

Lærings- og mestringssenter for kroniske lidelser

Et privat legesenter

Polikliniske spesialtjenester

— Jeg mener et slikt helsehus skal bygges fra bunnen av og tilknytning til omsorgsboligene som er under planlegging ved Orelunden dagsenter, sier hun.

— Det høres ut som et minisykehus?

— Det skal det ikke være. Sørlandets sykehus skal fortsatt behandle kompliserte sykdommer og skader, utredning og diagnostisering. Men samhandlingsreformen legger opp til at kommunene skal overta mer og mer av pasientbehandlingen som ikke er akutt og som krever høyt spesialisert nivå. Da vil et slikt helsehus bli nødvendig, sier Dybesland.

Hun tror et slikt helsetilbud vil lokke til seg fagpersonell som ellers ville blitt vanskelig å få tak i.

Planlegging

Dybesland sier at Høyre i Mandal støtter opp under tanken om et helsehus. Dersom det ellers er gehør for dette i det politiske miljøet, haster det å sette i gang planleggingen parallelt med planleggingen av nye omsorgsleiligheter på Orelunden.

Hun mener en plassering ikke kan være i dagens sykehjem eller i de gamle sykehuslokalene. - Ved sykehuset er det mangel på parkeringsplasser og i det hele tatt er det vanskelige trafikkforhold. Bygningsmassen er dessuten gammel og dyr å bygge om. Sykehjemmet er over mange etasjer, har lange korridorer og er et upraktisk bygg for formålet, sier hun.

Dybesland mener derfor at sykehjemstomten på sikt bør selges og være med å finansiere et helsehus. Sykehuset ser hun for seg kan brukes til andre helseformål som helsestasjon og jordmortjenester.

Sykehuset dekker behovene

Marnardal er en del av lokalmedisinske senteret i Mandal. Ordfører Helge Sandåker synes det er greit at Dybesland tenker langsiktig om et helt nytt helsebygg.

— Men jeg tror sykehuslokalene i Mandal i mange år vil dekke behovene som vil komme. Å bygge et helt nytt helsesenter er kostnadskrevende, minner Sandåker om.

- Framsynt forslag

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus synes det er fremsynt av Hannah Dybesland å foreslå planlegging av et framtidig helsehus samtidig med at Mandal kommune skal bygge omsorgsboliger.

— Nå er vi midt i utviklingsplanleggingen om hvilke modeller de ulike lokalmedisinske sentrene skal ha på Agder, hvor mange de skal være og hvor store de skal bli. Om vi skal ha 2-3 sykehus ved siden av hovedsykehuset og så videre, sier han.

I løpet av et par måneder skal disse modellene vært på plass, mens man i løpet av våren vil konkludere hvordan helsetilbudet i landsdelen og også i mandalsregionen skal være i årene framover.