<b>SJEKKER:</b> I havna på Båly sjekker Sander Bentsen at alt er klappet og klart til årets hummerfiske. Han har vært med pappa Geir så lenge han kan huske. Foto: Roar Greipsland
<b>VANNING:</b> I en ukes tid ligger treteinene til vanning for at de skal bli tunge nok til å synke ned til bunnen når fisket starter. Foto: Roar Greipsland

LINDESNES: — I år håper jeg å få seks hummere. I fjor hadde jeg bare fem teiner, og da ble det tre.

Hummerfisker Kristian Stensland på Svennevik har doblet fiskebruket, og setter i dag ut ti hummerteiner. Sammen med pappa Jarle har han også laget flotte sankekister, hvor fangsten skal plasseres i påvente av hummermiddagene. Fjorårets fiske var forresten det første som Kristian ordnet helt på egenhånd.

<b>IKKE NOE SÆRLIG:</b> Illeluktende, salt makrell, og noen sild, skal lokke hummeren inn i teinene til Kristian. Foto: Roar Greipsland

— Nei, det lukter ikke noe særlig, men en blir vant til det.

Den unge hummerfiskeren viser fram agnet, en svær dunk med illeluktende innhold. Makrell som er dratt opp fra fjorden like utenfor stuedøra.

— Jeg fisket det selv, og startet da makrellen begynte å komme. Rundt 300 fisk ble det, så nå skal alt være klart, forteller Kristian.

Gode fiskeplasser vet han også om. Noen av dem har han fått vite av morfar. Når Kristian legger ut teinene, skjer det på 15-20 meters dybde. At det sikkert blir en del krabber i teinene, er han forberedt på, men nå er det hummeren som gjelder.

<b>SNART:</b> Alt er klart til årets høydepunkt. Foto: Roar Greipsland

— Jeg skal fiske i to-tre uker, og etterpå blir det vel å spise hummeren. Den smaker mye bedre enn krabber, det er sikkert, hevder Kristian.

På Båly er også Sander Bentsen (15) i sving. Han har fisket hummer med sin far så lenge han kan huske.

— Dette er det aller gøyeste fisket i løpet av hele året. Spennende å se hvor mange en får. Vanligvis ender vi opp med 20-25 hummere.