MANDAL: – Det er selvsagt bare å beklage overfor Mandal kommune og alle mandalitter, sier prosjektleder for broa, Øyvind Lundberg i Faveo Prosjektledelse.

Det er en endeløs rekke av forsinkelser som gjør at broa først er ferdig i midten av april. Den skulle vært åpnet for ferdsel samtidig med åpningen av kulturhuset Buen 20. april i fjor. Men slik gikk det ikke.

STANS: Her stanset monteringen av rekkverket i januar – delene passet ikke lenger. Foto: Jarle R. Martinsen

Byggearbeidet startet i september 2011 – i seg selv en forsinkelse fordi broa måtte omprosjekteres fra Mandal kommunes side. Årsaken var at prisen måtte ned.

Problemer i kø

Så måtte stålmengden økes underveis i byggeprosessen i Polen, det ble problemer med vippeanordningen og det ble også vanskelig å koordinere alle underleverandørene som skulle levere elementer.

Først i november ankom broa Mandal. Da var håpet å åpne den for ferdsel i februar. Nå er det rekkverket som fører til ytterligere utsettelse.

– Problemet er todelt. Det mangler deler og leverandøren av rekkverket har behov for å måle det de skal gjøre når broa nå er på plass i elva, sier Lundberg.Han betegner broa som et komplisert byggverk som det ikke finnes maken til. – Alle broer er enestående, og i sin form er denne ikke noe unntak, sier han.

Fra juni i fjor begynte dagbøtene å løpe overfor entreprenøren AF Gruppen. Taket på bøtene er 10 prosent av kontraktssummen på 35 millioner kroner, altså 3,5 millioner kroner. Og det taket er for lengst nådd.

Monterer hydraulikken

Nå om dagen er det ganske så stille på broa. Men to menn fra PMC Group i Kristiansand driver med montering av klaffen som skal gjøre at broa kan senkes og heves. Denne jobben skal også være ferdig i april.

Før den tid skal det monteres lys på rekkeverket. Samtidig vil kunstverket som skal fortøyes i elva ved broa, en rød stor rogn, komme på plass. – Vi må vente litt med den for å være sikker på at det ikke er is i elva, sier Lundberg.

Helt ferdig er broa likevel ikke når den tas i bruk i april. Til sommeren skal et listeverk monteres på rekkverket, og det skal også gjøres et etterarbeid med fundamentene.Kommunalsjef Arne Wilhelmsen i bygg og eiendomsavdelingen i Mandal kommune er skuffet over alle forsinkelsene.

– Det er trasig, men vi må forholde oss til at slik er det, sier han.

Bryr du deg om bro-forsinkelsene?

<b>Irene Knaben: </b>Broa blir ferdig når den blir ferdig, og jeg gleder meg veldig til det! Jeg registrerer jo at den er forsinket, men tenker at det blir veldig fint når den er klar en dag. Da vil jeg bruke den mye over til Buen.
<b>Bjørn Torgersen:</b> Den broa irriterer meg grønn! For det første er planleggingen dårlig når det er slike forsinkelser. Det andre er at kommunen som har så dårlig råd har brukt ei eneste krone på den. Jeg har ikke tenkt å bruke den, nei.
<b>Hege Kjær: </b>Jeg bryr meg fint lite om den broa, den får bare bli så forsinket den bare vil for min del. Jeg kommer til å bruke den lite likevel. Men den er fin å se på, og blir sikkert bra for alle som skal over til Buen fra bysiden.
<b>Svein Ove Haugedal:</b> Disse forsinkelsene vitner om elendig planlegging i forkant. De sier at det er en avansert bro å bygge, men likevel er det klanderverdig at forsinkelsene er på et år. Men jeg gleder meg til den er ferdig!