KRISTIANSAND: Daglig leder og medeier av frk. Larsen, Åkki Vestavik, synes forslaget er greit dersom det omfatter alle serverings— og utesteder.- Jeg er generelt for et totalforbud, men da må det være overalt. Hvis ikke går det ikke an å konkurrere. Rent helsemessig hadde det selvsagt vært fint å ha det røykfritt. Jeg røyker ikke selv og synes at røyken kan være plagsom når lokalet er nesten tåkelagt, forteller Vestavik.På frk. Larsen er halvparten av bordene utstyrt med askebeger og fyrstikker. Da Fædrelandsvennen var der ved lunsjtider, stod de røykfrie bordene tomme. Gjestene Irene Theland og venninnen Marianne Larsen er begge røykere og reagerer sterkt på at Statens tobakkskaderåd (STR) i en anbefaling til Sosial- og helsedepartementet foreslår totalforbud mot røyking på restauranter, puber og andre utesteder.- Det er trakassering, et sted må jeg få lov å røyke, sier Irene Theland.- Skal de stenge oss røykere ute i kulda? Det må være lov å gå ut og kose seg med god mat, et glass rødvin og en røyk, sier Larsen.- Kaffe og røyk hører sammen, skyter Theland inn, og Larsen nikker enig.De to har forståelse for at noen, særlig de med allergi, kan synes det er ubehagelig med røyk i lokalet. Men samtidig mener de at det er grenser for hvor streng Tobakkskadeloven bør være.- Forslag om totalforbud er som å lage storm i et vannglass, jeg tror ikke problemene er så store som noen vil ha de til å være. Det bør heller satses på mer opplysningsarbeid om røykens skadevirkninger i blant ungdommer i skolen, sier Larsen.Bakgrunnen for forslaget er en undersøkelse STR har utført på oppdrag fra Sosial- og helsedepartementet. Målet var å finne ut hvordan «Forskriftet om røyking på restauranter og andre serveringssteder» hjemlet i Tobakkskadeloven fra 1995, fungerer. I denne undersøkelsen kom det frem at etterlevelsen av forskriften er svært variabel. Særlig på drikke- og dansesteder forekommer forskriftsbrudd ofte. STB konkluderer med at slik forskriften er utformet i dag, gir den uansett ikke noe effektivt vern mot passiv røykning.Lukter bakverk

Laura's Coffee Bar er røykfri og innehaver Laura Capuano tror mange liker at de kan komme dit uten å bli sjenert av røyken.- Mange synes det er godt å komme hit å virkelig kunne kjenne lukten av kaffe og nybakte kaker istedenfor røyk, sier hun.Likevel, en del kunder snur i døren når de finner ut at det ikke er lov å tenne seg en sigarett. Capuano mener at å innføre totalforbud er helt håpløst.- For mange hører noe å drikke og røyk sammen, sånn er det bare, sier hun.Fylkeslege Kristian Hagestad, vil ikke uttale seg før saken har vært til behandling i departementet, men han påpeker at det er leit dersom noen overtrampere skal få lov til å ødelegge for de som holder seg til forskriftene. Han understreker også at et av problemene med dagens ordning er kommunenes variable, i noen tilfeller skandaløst dårlige, tilsyn av ute- og serveringsbransjens overholdelse av forskriftene. Han er villig til å la dagens ordning være i fred.- Her i Kristiansand er det særlig noen puber og dansesteder som ikke overholder forskriftene godt nok, mens serveringssteder begynner å bli bra, sier han.Han mener likevel at det er verdt å merke seg at ifølge Tobakkskaderådets undersøkelse ønsker et flertall av publikum å oppholde seg i røykfrie soner når de er på et utested.