Øyvind Bjorvatn i Orgelkomitéen i Holt kan trolig sette ytterligere 50.000 kroner på kontoen som skal gå til å restaurere det verdifulle Albrechtsen-orgelet i Holt kirke.

Et foreløpig overslag tyder på at restaureringsarbeidet vil komme på rundt 750.000 kroner. Gjennom Aadnesens legat og andre private gaver disponerer orgelkomitéen nå ca. 300.000 kroner. I tillegg er det håp om at Riksantikvaren, som har karakterisert gammelorgelet i Holt et klenodium, vil bidra med 200.000 kroner.Mer neste år?

Orgelkomitéen hadde i utgangspunktet søkt Tvedestrand kommune om et bidrag på 100.000 kroner. Et så stort beløp kan kultur— og miljøsjefen ikke love i år. I stedet anbefaler Kløvstad at kommunestyret, som om kort tid behandler søknaden, setter av 50.000 kroner til restaureringsarbeidet. Forutsetningen er at kommunens årsresultat gir rom for dette.

Kløvstad signaliserer samtidig at han er innstilt på å se om det er mulig å bidra med et større beløp neste år.Ferdig til Garborg-jubiléet

I august i år ble det bestemt at Norsk Orgelverksted skal ha hovedansvaret for restaureringen av Albrechtsen-orgelet, som ble bygget rundt 1840. Dessuten er det innledet et samarbeid med svenske Åkerman & Lund, som har særskilt ekspertise på å restaurere orgelpiper i metall.

Arkitekt Hans Olav Aanensen i Arendal vil bli bedt om å utarbeide tegninger for ombygging av orgelgalleriet, som skal fremstå slik det så ut på 1800-tallet. Disse tegningene vil bli lagt fram for Riksantikvaren for godkjenning.

Orgelkomitéens mål er å ha et velklingende, nyrestaurert orgel klart til Garborg-jubiléet neste høst.