Om Laila Skarheims forslag fikk flertall, var det imidlertid ikke med god margin. For når hun ivret for at staten skal overta driften av landets sykehus, og at fylkeskommunen som forvaltningsnivå nedlegges samt at øvrige oppgaver som i dag er tillagt fylkeskommunen overføres til stat eller kommune, ja da var dette et forslag som bare fikk 4 stemmer i formannskapet.

Mindretallet, anført av ordfører Lars Lauvhjell, gikk på sin side inn for et forslag som i all hovedsak formulerte et ønske om å opprette et 3-delt forvaltningssystem med mange likhetstrekk til det som i dag fungerer, det vil si klar oppgavefordeling mellom stat, fylke og kommune.

Men Lars Lauvhjells forslag forteller også at statens styring av kommunesektoren helt klart må reduseres, noe som betinger en styrking av det kommunale forvaltningsnivået. Samtidig er det enn rekke oppgaver i dag og i fremtiden som må løses i et større geografisk perspektiv enn innenfor de rammene en kommune representerer. Dette er oppgaver der beslutningene må tas på et regionalt nivå.

I følge ordførerens forslag bør dette folkevalgte regionale nivået organiseres på landsbasis med samme antall enheter som i dag. Det må dessuten være direkte valg til regionting. Dette regionale nivået skal, mener ordføreren, ha hovedansvaret for 2. linje sosialtjenester, videregående opplæring og kompetanseutvikling, regional land og sjøbasert samferdsel, fylkesplanlegging, rett til å avgjøre innsigelser til kommunale arealplaner, tilrettelegging for regional næringsutvikling, miljøvern, kultur i tillegg til at regionalnivået skal ha bestilleransvaret for sykehusene.

Det kan føyes til at Lars Lauvhjells forslag er i tråd med flertallsinnstillingen fra rådmannsutvalget i Aust Agder mens Laila Skarheims er samsvarende med rådmannsutvalgets mindretall.

Det er forøvrig ikke bare formannskapet som skal uttale seg, bystyret får også anledning til å si sin mening.