I rådmannens økonomiplan for 2017–2020 er det satt av 55 millioner kroner til utvidelse av Borkedalen skole og 44,5 millioner til utvidelse av Lillesand ungdomsskole.

Arbeidet skal etter planen starte i 2017. Innen 2020 skal Lillesand ungdomsskole bli utvidet fra fire til seks paralleller. Borkedalen skal i samme periode utvides fra to til tre paralleller på alle klassetrinn.

Ifølge økonomiplanen er investeringene nødvendig med tanke på befolkningsveksten de neste årene.

Rådmann Jan Henning Windegaard planlegger en rekke store investeringer de neste årene. Økt eiendomsskatt skal bidra til økte inntekter. Foto: ERLEND OLSBU

Bygger omsorgsboliger

Befolkningsveksten er ventet å bli spesielt stor i aldersgruppen 67–90 år.

«Det vil gi utfordringer innen helse og omsorg. Det legges opp til bygging av 24 heldøgnsomsorgsplasser på Dovre med ferdigstillelse i 2018», heter det i forslaget til rådmann Jan Henning Windegaard.

Boligene er beregnet å koste 90 millioner kroner. Utgiftene er planlagt dekket av statlige tilskudd gjennom Husbanken, momskompensasjon og leieinntekter. Dette forutsetter at kommunen bestemmer seg for å eie boligene selv.

På Dovre skal 24 nye omsorgsboliger stå klare om få år. Boligene er ventet å koste 90 millioner kroner. Foto: Jostein Blokhus

Det må også gjøres store investeringer innen vann og avløp. I løpet av de neste fire årene skal det brukes til sammen 240 millioner kroner til ulike prosjekter.

Deler av investeringene må finansieres ved å ta opp flere lån.

– Gjeldsutviklingen vår er et kritisk punkt. I løpet av perioden vil lånegjelden øke fra 1,2 milliarder til 1,6 milliarder. Det betyr økte utgifter til renter og avdrag, sa økonomisjef John Ånon Jonassen da planen ble presentert for bystyret mandag ettermiddag.

Vil øke eiendomsskatten

For å øke inntektene foreslår administrasjonen å øke eiendomsskatten fra 2 til 2,5 promille for bolig- og fritidseiendommer.

«Det innebærer at inntektene fra eiendomsskatt øker med ca. 6 mill. kr fra 2016 til 2017. Økning utgjør 650 kr eller ca. 50 kr pr. md. for en gjennomsnittsbolig med markedsverdi på 2 mill. kr» skriver rådmannen.

Rådmannen foreslår også å droppe gjeninnføring av bunnfradraget på 800.000 kroner, slik politikerne tidligere har vedtatt å gjøre.

Ifølge rådmannen styrer kommunen mot et overskudd på 12,4 millioner kroner i 2016. En økning av eiendomsskatten vil ifølge Windegaard kunne bidra til at kommunen kan sette av penger til fond, og dermed stå bedre rustet til å takle befolkningsveksten.

Budsjettforslaget og økonomiplanen skal behandles av bystyret i Lillesand 14. desember.