— Vi har behov for de skolene vi har, slik befolkningen utvikler seg fram mot 2025. Vi trenger alle skolene for å få plass til de om lag 580 nye elevene som vil komme. Elevveksten på 32 prosent vil tilsvare omtrent det vi har av ledig kapasitet i skolene nå. Vi trenger faktisk den kapasiteten vi har, sier oppvekstsjef Steinar Harbo.

Ønsker ro

Hunsfoss skole har vært truet av nedleggelse i flere år. Nå ønsker oppvekstsjef og rådmann å bevare skolestrukturen som den er. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

I flere år har det stått strid om skolestrukturen i Vennesla. Flere ganger har foreldre mobilisert. Både Kvarstein skole og Hunsfoss skole har vært foreslått nedlagt. Det har nærmest vært en vedtatt sannhet at alt for mange pulter sto tomme og at det var mye å spare på sammenslåinger.— Vi vurderte å gjøre Kvarstein om til oppvekstsenter med barnehage og de fire første skoletrinnene. Men dette vil kreve betydelige investeringer, ikke minst i utemiljø. Og Hunsfoss har ikke på sikt plass til å overta eleven, sier Harbo.

— Jeg ønsker å formidle at jeg som oppvekstsjef ønsker ro rundt skolestrukturen fremover. Det er klart at usikkerheten har tatt på for mange, sier Steinar Harbo, som begynte i jobben til nyttår.

— Vil bevaring av skolestrukturen kreve investeringer i skolene, for eksempel Hunsfoss?

— Vi legger ikke inn midler til det. Mindre ting må sikkert skje. Når vi kommer langt nok inn i fremtiden må vi vurdere ting på nytt. Ved store investeringsbehov kan det være mer regningssvarende å bygge helt nytt, sier Harbo.

Vil kjøpe barnehage av kirken

Dette er Vennesla menighetshus med Barnestua barnehage. Nå ønsker kommunen å forhandle om kjøp av barnehagen. Det planlegges også utbygging. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

I saken som kommer til politikerne i levekårsutvalget neste uke, foreslår Harbo og rådmannen å starte forhandlinger med Vennesla menighet om kjøp av Barnestua barnehage ved menighetshuset på Moseidmoen.— Vi trenger to nye avdelinger nokså akutt fra neste høst. Vi ønsker å se på muligheten for å kjøpe Barnestua med tre avdelinger og så bygge ut med to avdelinger til. Vi ønsker å forhandle med menigheten for å se om vi kan bli enige om noe, sier Harbo.

Menighetsrådet har tilbudt barnehagen for salg, og i fjor la menigheten fram planer om å selge både barnehagen og menighetshuset. Menigheten ønsket å skaffe egenkapital til ny kirke.

Større enheter for å spare

— Vi diskuterer ikke ny kirke nå, ei heller kjøp av menighetshuset. Vi ønsker å forhandle om å kjøpe barnehagen. Det vil passe godt inn i den politikken vi ønsker å føre, sier rådmann Svein Skisland.

Han har i flere år ønsket økt andel kommunale barnehager i Vennesla. Samtidig ønsker han større kommunale barnehager for å få ned utgiftene. Det er nemlig utgiftene til de kommunale barnehagene som også danner grunnlag for støtten til de private barnehagene.

Harbo minner om at politikerne allerede har satt av 40 millioner kroner til ny barnehage i Holtet i perioden 2015/2016. — Vi foreslår å bruke av disse pengene til å bygge ut Barnestua. Samtidig ønsker vi å fortsette forhandlingene om tomt i Holtet. Den kan utsettes noe, men vi har behov for den også om noen år, sier Steinar Harbo.

Ny skole på Hunsøya

Gruppeleder i Ap og varaordfører i Vennesla, Berit Kittelsen, tror ikke én politiker vil legge ned skoler i Vennesla, nå som rådmannen anbefaler å la skolestukruren bestå.

Når den tid kommer, mener vi at vi heller skal bygge helt ny skole på Hunsøya

Samtidig lanserer hun og Ap forslag om å bygge en ny, stor barneskole på Hunsøya.

— Vi har programfestet dette. Hunsfoss skole skal bestå lenge, men på sikt trenger den skolen kraftig ombygging. Når den tid kommer, mener vi at vi heller skal bygge helt ny skole på Hunsøya, sier Kittelsen.

Hun håper Ap får politisk støtte til forslaget, og sier at det kan skapes en helt spektakulær og fremtidsrettet skole på øya.

Kittelsen er glad for forslaget om kommunalt kjøp av Barnestua barnehage.

— Vi ønsker høyere andel kommunale barnehageplasser. Ved Barnestua har vi dessuten utbyggingsmuligheter, sier Kittelsen

For et par år siden pågitt skoledebatten for fullt i Vennesla. Fædrlandsvennen skrev om både foreldre ogfagforeningersom var sterkt engasjert av forslag fra kommuneadministrasjonen.