Petter Lågstad fra Forsvarets Forskningsinstitutt (til venstre) viser fram undervannsroboten Hugin. Til høyre i bildet står Helge Jubskås og Sjur Linnestad, Hugin-operatører. Foto: Kjartan Bjelland

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Kystverket og Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) har i et samarbeid kartlagt et område i Skagerrak kjent for dumping av skip lastet med kjemisk ammunisjon.

— Vi har til sammen undersøkt et område på over 160 kvadratkilometer. Vår hovedoppgave har vært å lokalisere skipsvrakene. Hittil har vi funnet 35 vrak, hvorav 15 er nye i år, forteller Petter Lågstad fra FFI.

FFI, Kystverket og NIVA har i løpet av to uker jobbet med å kartlegge et dumpingsfelt i Skagerrak, 40 kilometer sør for Arendal. Den endelige kartleggingen skal stå ferdig i 2016, men den første delen av arbeidet er nå avsluttet.

— Det vi ser er at ikke alle vrakene ligger innenfor det oppgitte dumpingsområdet, sier Lågstad.

Fornøyd med funnene

Under andre verdenskrig produserte Tyskland store mengder med kjemisk ammunisjon, og da krigen tok slutt så de allierte seg nødvendig å kvitte seg med ammunisjonen. Det ble bestemt å dumpe det i sjøen ved å senke fullastede skip. Et av disse dumpingsområdene finnes i Skagerrak, hvor det antas at det ble senket 36 skip. Ikke alle skipsvrakene er funnet. Derfor valgte FFI og Kystverket å gjennomføre en grundig kartlegging av området.

Sonarbilde av et av skipsvrakene som ligger på havbunnet. Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

Ved hjelp av «Hugin», en slags undervannsrobot, har de nå kartlagt området. De er fornøyd med resultatene.— Vi er veldig fornøyd med at antall oppgitte skip, stemmer godt med de vrakfunnene vi har gjort, sier Lågstad.

Prosjektleder Hans Petter Mortensholm fra Kystverket forteller de nå har fått et bedre bilde på tilstanden i området.

— Vi har fått en mye bedre oversikt over hvor dumping skjedde, hvor vrakene ligger og over spredningen av vrakrester, sier Mortensholm.

Ingen fisking i området

Det anslås at det ble dumpet 40.000 tonn med rene stridsmidler. Et av vrakene ble funnet 19 nautiske mil fra norskekysten, men Lågstad forteller faren for forurensning er liten. Det meste av stridsgassene brytes enten fort ned eller løses opp i vann, i tillegg flyter de ikke opp til overflaten. Mortensholm forteller folk ikke har noen grunn til å bekymre seg.

— Det er mye liv i området, men det fiskes ikke her. Vi ser derfor ingen tegn som gir grunn til bekymring. Vi skal likevel overvåke området for å gjøre folk oppmerksom på risikoen, men faren i seg selv er liten, sier Mortensholm.

Lav risiko for forurensning

Jarle Håvardstun (t.v.) og Jonny Beyer, begge fra NIVA, viser fram utstyret de har brukt for å hente opp organismer fra havbunnen. Foto: Kjartan Bjelland

Til tross for at risikoen for forurensning antas å være lav, meldte likevel NIVA sin interesse for prosjekt. De har hentet opp prøver fra havbunnen og organismer som lever der nede, for å undersøke om de kan være påvirket av stridsgassene.— Vi har vært nede ved et av vrakene for å finne dyr til videre analyser. Nå skal vi se om dyrene og havbunnen har blitt skadet av å bli eksponert for stoffer som opprinnelig ikke finnes i området. Det er veldig ille hvis vi for eksempel finner giftige stoffer i dyr som vi igjen kan få på matfatet, sier Jonny Beyer fra NIVA.

Resultatet fra analysene vil være klart i løpet av 2015.