Anders Back var fredag tilbake ved boligen sin i Katthola, hvor han kan se raset som gikk noen få meter bortenfor verandaen. Han er ikke nervøs og takket kommune og Jeger og fiskeforening for god hjelp til evakuering. Foto: Henrik Ihme

— Det er umulig å si hva som vil skje nå. Det vil gå flere mindre ras i rasgropa, ettersom leiren ligger i dagen og det fremdeles regner. Det kan gå nye ras på begge sider av rasstedet. I øyeblikket er det ikke trygt i området, sa geotekniker Ernst Pytten i Rambøll til Fædrelandsvennen fredag ettermiddag.

Anders Back som bor i det ene huset og har datteras familie i det andre, sier han og familien ikke er nervøse.

Tar det som en hyttetur

— Vi må bare høre på ekspertene. Jeg er ikke redd for å flytte tilbake, men vi må vente. Jeg vil gjerne rette en takk til Vennesla kommune som ofte spør om vi trenger noe, men særlig takk til Vennesla Jeger og Fisk som har gitt oss muligheten til å bo i deres utleiested Otra House, sa Anders Back fredag ettermiddag.,

— Vi forsøker å ta dette som en hyttetur for hele familien, fortsatte han.

Pytten, som jobber i Rambøll, befarte rasområdet fredag formiddag. Dagen brukte han på analyser sammen med ekspertene i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE), før han fredag ettermiddag ga sine råd til Vennesla kommune, som tok den formelle beslutningen om fortsatt evakuering.

Borerigg på vei

NVE ønsker nøyere målinger i rasområdet. I løpet av helga håper man å få på plass en borerigg, for grundigere undersøkelser av leirvollen som Monen ligger på, og som de to evakuerte husene i Katthola ligger på nedsiden av.

— Da vil vi få mer oversikt over hvor mye leire det er i området, og kan vurdere risiko mer nøyaktig. Mye avhenger av været, men slik det ser ut nå er boligene oppe på Monen trygge. De ligger ganske langt inne fra leirkanten, sier geotekniker Pytten.

Håpet er at boreriggen er på plass lørdag eller søndag. Muligens kommer den ikke før til uka. I så fall må de to familiene vente med å flytte hjem.

— Vi forholder oss til fagfolkene. Nå må vi bare se an utviklingen, sier kommunalsjef og ansvarlig for beredskap i Vennesla kommune, Aslak Wegge.

Raset gikk torsdag kveld ved 19.30-tiden. Sju personer fikk ikke lov å overnatte i sine to hus i Katthola. De flyttet inn i Jeger og fiskeforeningens lakseturisthus Otra House ved Vigeland Hovedgård. En periode var også Jarl Slettenes bolig på oversiden av raset evakuert.

Melder bare regn

Ernst Pytten sier fortsatt regn vil forverre situasjonen, mens perioder med opphold vil bety mye positivt.

— Raset er gått i den bratteste delen av leirvollen. Det er den som gir etter først når vannmengden i grunnen blir for høy og deretter følger andre deler hvis vannmengden øker ytterligere, sier Pytten.

Værmeldingene er ikke akkurat lovende.

Hva som skal skje når akuttfasen er over, ville ingen spekulere i fredag.

Anders Back sier han bygde huset sitt basert på kommunal tillatelse, og at han håper på et samarbeid hvis det må gjøres omfattende sikringsarbeider i ettertid. Kommunalsjef Aslak Wegge sier ting må tas i rekkefølge, og at det er for tidlig å trekke konklusjoner.