Norsk Folkehjelp har på landsbasis 2000 frivillige redningsmannskaper i påskeberedskap. De trår til når noen går seg bort eller kommer til skade i fjellet. Organisasjonen forteller at halvparten av oppdragene denne påsken har vært i Sirdal.

— Omtrent halvparten av oppdragene har vært i Sirdal. De fleste oppdragene har vært påsketurister som har skadet seg eller blitt syke, sier Vegard Lindbæk, rådgiver ved Norsk Folkehjelps redningstjeneste. I Sirdal har organisasjonen hatt 10-15 mannskaper tilgjengelige.

30.000 påsketurister

Sirdal med knappe to tusen innbyggere blir besøkt av rundt 30.000 påsketurister, svært mange av dem fra Rogaland. Ifølge ferske statistikker har Sirdal landets dyreste hytter. Denne påsken har folk strømmet til kraftkommunen og ifølge rådgiveren er besøket hovedgrunnen til det høye antallet redningsaksjoner i den lille kommunen.

— Det høye antallet turister denne påsken er hovedgrunnen til de mange oppdragene. Tradisjonelt har det alltid kommet en del hjelpeoppdrag fra Sirdal, legger Lindbæk til.

Besøksrekord på langfredag

Tjørhomfjellet Skisenter i Sirdal har hatt mange påsketurister i anlegget, men ikke opplevd alvorlige skader.

— Totalt har vi hatt 25 skader av varierende grad, men ingen alvorlige skader hvor vi har trengt helikopter. Det er omtrent som normalt. På langfredag satte vi besøksrekord med 1300 mennesker i anlegget, sier Anita Buckley, daglig leder Tjørhomfjellet skisenter.

Totalt har redningstjenesten i Norsk Folkehjelp hatt rundt 40 oppdrag denne påsken, noe som dobbelt så mange som de har hatt de tre siste årene, og en kraftig økning fra fjorårets 16 oppdrag.

— Tross økningen vil jeg karakterisere påsken som normal, sier Lindbæk.

Nedgang hos Røde Kors

Røde Kors melder om nedgang i antall redningsaksjoner og skadde påsketurister. De tre siste årene er det blitt registrert 357, 205 og 98 redningsaksjoner og 982, 583 og 302 skader. Årets påske har krevd 166 redningsaksjoner og 440 skader.

Informasjonsansvarlig, Sveinung Tofteland, sier at Røde Kors i Agder har hatt 6500 timer med beredskap denne påsken.

— De rundt 50 frivillige i hjelpekorpset har behandlet eller vurdert 84 skader på Agder. Dette er primært skader fra skiløypene og at folk har kontaktet oss på vaktstasjonen på kveldstid, eller før de har tatt kontakt med lege. Vi har ingen oversikt over det totale antallet skader i fjellet, da de fleste går direkte fra alpinanlegg til lege eller sykehus via legevkakt og AMK, sier Tofteland.

Fire vaktstasjoner på Agder

Røde Kors har hatt vaktstasjoner på Bortelid, Ljosland, Brokke og Hovden.

— Vi har sluppet unna skred eller større leteaksjoner i år. Det var kun en mindre kortvaring leteaksjon på Bortelid som løste seg etter få timer, sier Tofteland, som opplyser om at den 49 årige påsketradisjonen "Fjellsikringsporten" har samlet inn rekordhøye 498.000 i år. Midlene vil gå til beredskapsarbeid.

Beredskapen ved begge organisasjonene er i beredskap til mandag kveld.