— Jeg har alltid opplevd Solveig som en kraftfull kvinne, kjapp i replikken og med et sterkt engasjement, sier Knut Arild Hareide.

Da losdatteren fra Ny-Hellesund onsdag ble feiret med snitter og kaffe, sang, blomster og taler på Stener Heyerdahls omsorgssenter, var KrF-lederen en selvskreven gjest.

Imot parkering under Torvet

I yngre dager var Hareide rådgiver for KrFs Jon Lilletun, mangeårig stortingsrepresentant for Vest-Agder.

Den profilerte politikeren, som døde i 2006, var svigersønn til Solveig Andersen.

Solveig Andersen blir beskrevet som en snill, omtenksom og bestemt dame, som ikke er redd for å si ifra. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Jeg har truffet Solveig mange ganger, og det er veldig kjekt å få være med og feire henne, sier Hareide. KrF-lederen, som er på Sørlandet i anledning Arendalsuka, måtte forlate et TV2-studio på direkten for å rekke feiringen i Kristiansand.

— Det var et lett valg. Solveig er slett ikke alltid enig med politikerne i familien. Da sier hun i fra, fastslår Hareide.

Det fikk de rundt 25 fremmøtte gjestene et godt eksempel på, da barnebarnet Karin Lilletun Langeland tok ordet i plenum:

— Jeg måtte love å si fra mormor til Jørgen Kristiansen at hun er veldig skeptisk til parkeringsplasser under Torvet!

Kunnet ledet Lilletuns fanklubb

«Parkeringskamerat» og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) tok opplysningen med smilende fatning.

Kristiansen kom for å gratulere jubilanten på vegne av kommunen, i ordfører Arvid Gundekjøns fravær. Han hadde tatt med seg ordførerkjedet og dratt på Arendalsuka.

Solveig Andersen, som er losdatter fra Ny-Hellesund, ble feiret med snitter og kaffe, sang, blomster og taler på Stener Heyerdahls omsorgssenter. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Jeg beklager at jeg ikke har på meg kjedet, men vi har bare ett, og det henger på Arvid, unnskylder Kristiansen seg med, før han overrekker en vakker bukett til den rødkledde hundreåringen.- Det er en stor glede og ære å gratulere deg på vegne av Kristiansand kommune, sier Kristiansen.

Han mener Solveig Andersen godt kunne vært leder av Jon Lilletuns fanklubb, så glad var hun i ham.

— Jeg tror det handlet om måten han møtte mennesker på. Jeg glemmer aldri mitt første møte med ham, på et fylkesårsmøte i Vest-Agder KrF. Han kom imot meg og roste meg for et leserinnlegg jeg hadde hatt i Fædrelandsvennen. Jeg svevde på en sky resten av møtet, forteller Jørgen Kristiansen.

Gledet seg til å bli 100

Oldebarnet Marthe Lilletun Langeland beskriver 100-åringen som snill, omtenksom og bestemt.

- Hun har gledet seg veldig til denne dagen, og sett fram til å klare å bli 100 år, forteller Marthe Lilletun Langeland.

Solveig Andersen var, som seg hør og bør, det store midtpunktet da hun rundet 100 år onsdag. Her blir hun gratulert på det hjerteligste av KrF-leder Knut Arild Hareide (t.v.). Bak henne står en smilende varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF), og til høyre datteren Anne Berit Lilletun, enke etter Jon Lilletun. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Solveig Andersen vokste opp sammen med sine seks søsken i uthavna Ny-Hellesund i Søgne, hvor deres far arbeidet som los.Hun har én gjenlevende bror, Harry Torsøe på 93, som var med på feiringen onsdag.

Solveig Andersen arbeidet som sydame og er enke etter Sverre, som var vaktmester i bank. De fikk to døtre sammen.

— Vi er stolte over å ha en så flott mormor, sier Karin Lilletun Langeland, datter av Jon Lilletun og ett av fire barnebarn.

Solveig Andersen har også sju oldebarn.