Ordfører i Randaberg, Bjørn Kahrs, sa til Stavanger Aftenblad på onsdag at ekspertutvalget som jobber med kommunereform i Norge, ville foreslå at kommuner skal ha 20.000 innbyggere eller mer.

— Saken er tatt litt ut av perspektiv, men jeg har blitt spurt om 20.000 innbyggere er noe ekspertutvalget går for, og sagt at det er kanskje noe de går for, sier Kahrs til Fædrelandsvennen.

Han sitter i en referansegruppe av ordførere som har gitt innspill til ekspertutvalget som mandag legger fram sin rapport. Kahrs vil ikke si mer om innholdet i rapporten.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Tøffe krav

Skulle ekspertutvalget komme med en slik anbefaling, betyr det at kun tre kommuner i Agder er store nok til å oppfylle kriteriene: Kristiansand, Arendal og Grimstad.

Resten av kommunene må slå seg sammen.

— Jeg håper virkelig ikke dette er standarden på hverken ekspertutvalgets rapport eller det som blir regjeringens forslag til slutt. Jeg håper de har mye mer fokus på gode tjenester for innbyggerne, og at de ikke bare setter et tall, sier Gro-Anita Mykjåland, medlem i Senterpartiets sentralstyre og ordfører i Iveland.

Signy Irene Vabo sitter i ekspertutvalget og vil ikke kommentere lekkasjen eller gi andre opplysninger om hva som kommer.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, kommer utvalget til å være tydelige på hvor stor en kommune skal være, men det er ikke sikkert at de kommer til å gå ut med et eksakt innbyggertall.

Dansk grense

En nedre grense på 20.0000 innbyggere ble brukt da Danmark gjennomførte sin kommunereform i 2007. Da satte Folketinget en nedre grense, og så ble det opp til kommunene å søke samarbeid.

Det blir å spekulere.

— Men Danmark er som et fylke i Norge. I Norge kunne kommunene Trysil, Engerdal, Rendalen og Stor-Elvdal slått seg sammen og blitt en kommune med omtrent 12 000 innbyggere, men over 10 000 km2. Dette er lik kvarte Danmark . Og fortsatt ville de ikke kommet over 20.000 innbyggere, sier Jan Erling Klausen, forsker ved Norsk institutt for by- og regionforsking (NIBR).

Han tviler på at ekspertutvalget vil sette en folketallsgrense som vil gjelde hele landet.

— Det blir å spekulere. Men det har blitt foreslått å ta utgangspunkt i hvem som har felles bo- og arbeidsmarked. Fordelen med det er at man da kan drive en felles politikk på områder som areal, transport og arbeidsmarked.

Kriterier

En annen mulighet er å sette en grense på hvor mange ansatte det må være i en kommunal tjeneste.

— Man kan si at det skal være minimum fem i for eksempel barneverntjenesten. Så kan det være retningsgivende for hvor stor kommunens kal bli, sier Klausen.

Førsteamanuensis ved UiA, Jon P. Knudsen, tror uansett at det kommer en utredning der konklusjonen er større kommuner. Et krav på 20.000 innbyggere tror han neppe kommer i hele landet, men kanskje i tettbygde områder.

— Det ligger i øvre sjikt for det jeg ville trodd de kom med. Vi har forskning som viser hva som er optimalt for tjenestetilbudet, så jeg vil tro de legger seg lavere nasjonalt, sier Knudsen.