Karikaturtegning av Johannes Seland. Tegningen er utlånt av Anna Elisabeth Vesterhus. Foto: Privat
Johannes Seland måtte flykte til Storbritannia i 1942. Han ble informasjonssekretær for den norske regjeringen i London. Her er Seland (i forgrunnen) fotografert sammen med Kong Haakon VII. Fotografiet er utlånt av Anna Elisabeth Vesterhus. Foto: Privat
Johannes Seland i norsk kapteinuniform. Fotografiet er utlånt av Anna Elisabeth Vesterhus. Foto: Privat

Ved krigsutbruddet var Johannes Seland redaktør i avisen Vest-Agder i Farsund. Han deltok aktivt i det illegale motstandsarbeidet på Sørlandet og måtte flykte til Storbritannia 1942. Seland ble senere redaktør i Fædrelandsvennen og ordfører i Kristiansand.

Dagboken er gjengitt slik den utgitt etter den andre verdenskrig.

Da krigen kom til Farsund

Denne dagboken spenner over tidsrommet fra krigsutbruddet i april 1940 til begynnelsen av august samme året. Av visse grunner — som ikke var helt uten forbindelse med Odd Starheims, Alf Lindebergs og Fridtjof Pedersen Kviljos motorbåtreise til Skottland - fant jeg den 8. august at tiden var inne til å få disse papirene ut av huset og bevart på et trygt sted hvor ingen tyskere ville finne dem. Hvorpå kone og jeg samme kvelden satt oss på sykkelen og hjulet opp til lærer A. Grostøl på Stokke. Han gravde manuskriptet ned. Og her lå det til juni i år, 1945. ## Farsund 8. april

"Vi hadde bange anelser om kvelden den 8. april. En svær tysk flåte av krigs- og troppetransportskip var gått fra Østersjøen og nordover. I hvilken hensikt? Vi ante det verste. Alle fyrlykter rundt kysten var slokket.

Personlig tenkte jeg radioen neste morgen ville melde om et gigantisk sjøslag i Skagerak eller Nordsjøen mellom britene og tyskerne. Men, det skulle gå annerledes: Tyske krigsskip i kamp med norske kystbatterier i Oslofjorden. Kristiansand, Stavanger, Bergen besatt. Trondheim vissnok besatt. Narvik besatt. Regjeringen og Kongen reist til Hamar. Norge er blitt krigsskueplass. Det verste er skjedd."