Odderøya renseanlegg, som ble satt i drift i 1993, ligger skjult i fjellet.- Det er veldig praktisk å ha ha renseanlegget i fjellet. Da legger man ikke beslag på næringsarealer. I tillegg får man mindre problemer med lukt, sier Torleif Jacobsen. Foto: Tormod Flem Vegge
Bildet viser anleggsområdet ved Odderøya renseanlegg. Massen som blir sprengt ut av fjellet blir fraktet med lekter til Lagmannsholmen, der den skal brukes til fyllmasse i ei ny kai. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi er nå halvveis i utsprengningen, forteller Torleif Jacobsen.

Han er prosjektleder for utbyggingen av Odderøya renseanlegg og seksjonsleder for avløp i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

I oktober i fjor startet arbeidet med å sprenge ut flere fjellhaller i det indre av Odderøya i Kristiansand. Odderøya renseanlegg, som ble etablert inne i fjellet i 1993, er nå i ferd med å bli utvidet og rehabilitert.

Totalt skal det sprenges ut 100.000 kubikkmeter fjell. Så langt er rundt 50.000 kubikkmeter fjell fjernet.

Skal spise av kloakken

De nye hallene, som er ferdig sprengt ut i mai, skal blant annet romme høyteknologi som skal ta det allerede eksisterende renseanlegget inn i fremtiden.

Her sprenges det ut en fjellhall med en snitthøyde på 18 meter. Hallen skal omgjøres til en moderne prosesshall i flere etasjer, der kloakk fra Kristiansand og Vennesla skal renses. Foto: Kruse Smith

En fjellhall med en snitthøyde på 18 meter og en lengde på 210 meter, skal omformes til ny prosesshall i flere etasjer. Der skal kloakken fra Kristiansand og Vennesla renses.

— Det nye er at vi skal rense kloakken ved hjelp av biologiske mikroorganismer, forklarer Jacobsen.

I denne tunnelen etableres det blant annet bygninger, der skoleklasser kan få undervisning om hvordan Odderøya renseanlegg virker. - Det er en viktig samfunnsoppgave å fortelle innbyggerne hvordan kloakk behandles, og at det kun er bæsj, tiss og dopapir som skal i do, ikke andre objekter, understreker Torleif Jacobsen. Foto: Tormod Flem Vegge

Etter at kloakken har sirkulert gjennom renseanlegget, der kloakken blir tilsatt kjemikalier og fjernet for slam, er sluttresultatet vann som er 90 prosent renset. Vannet blir pumpet ut i Byfjorden.

Råtning gir strøm

Kloakkslammet som blir skilt ut i prosessen, pumpes inn i store råtnetanker. Der tar sultne mikroorganismer over showet. Disse spiser opp avfallsstoffene. Gjennom denne prosessen vil det produseres metangass.

Metangassen skal brukes til å skape energi. Ved hjelp av gassmotorer og dynamoer, skal det produserer såpass mye strøm at rundt 70 prosent av strømbehovet til renseanlegget blir dekket.

Driftsoperatør Curt Hvolbæk (til venstre) og elektriker Arild Breistøl i kontrollrommet på Odderøya Renseanlegg. Her overvåkes renseanlegget på Odderøya, samt 150 kloakkpumpestasjoner i Kristiansand og Vennesla. Foto: Tormod Flem Vegge

Dobler kapasiteten

I dag renser Odderøya renseanlegg kloakken til 65.000 mennesker. Når utvidelsen er ferdig høsten 2017, kan anlegget ta unna kloakken til 130.000 innbyggere i Kristiansand og Vennesla. Renseanlegget på Bredalsholmen legges ned når det nye anlegget setter i drift.

Utvidelsen og rehabiliteringen av renseanlegget har en prislapp på 440 millioner kroner.

Renseanlegget består av tunneler og store fjellhaller. Dette er tunnelen inn til det gamle anlegget. Den gule slangen sørger for frisk luft til anleggsarbeiderne som jobber med å sprenge ut nye tunneler og haller vegg i vegg med det gamle anlegget. Foto: Tormod Flem Vegge

Ville utsette arbeidet

Kruse Smith har fått oppdraget med å sprenge ut fjellhaller og tunneler i det nye anlegget, samt betongarbeidene. Oppdraget er verdt rundt 200 millioner kroner. Terje Lilletvedt, leder for ingeniørvesenets stab i Kristiansand kommune, sier at politikerne i byen i utgangspunktet vurderte å utsette det nye renseanlegget på Odderøya på grunn av de store investeringskostnadene.

I disse bassengene blir kloakken sedimentert, slam blir skilt ut ved at kloakken blir tilsatt kjemikalier. Slammet blir fjernet og transportert til råtnetanker der det produseres metangass. Når metangassen er hentet ut av slammet, blir restslammet fraktet til Støleheia for deponering. Der blir slammet etter hvert omgjort til jord. Foto: Tormod Flem Vegge

— Dårlige tider i anleggsbransjen ble brukt som argument for å gjennomføre prosjektet nå. I et samfunnsperspektiv er det viktig å opprettholde aktiviteten i anleggsbransjen, for å sikre at arbeidsplasser og arbeidskraft blir værende i regionen. Kommunen ønsker å drive motkonjukturpolitikk når vi har mulighet til det. I tillegg så vi muligheten til å få en god pris på anbudet vårt, sier han.

Lilletvedt understreker viktigheten av å bruke ressurser på å planlegge prosjekter, selv om byggestart ikke er klarlagt. Med tilstrekkelig planlegging, kan prosjekter iverksettes på kort varsel.

Vil holde igjen arbeidskraft til veiprosjekter

Kristiansand kommune ønsker å holde arbeidskraft igjen i region i påvente av større veiprosjekter.

— Vi skal ikke overdrive vårt bidrag til å holde aktiviteten oppe i bygg- og anleggsbransjen. Vi har visse økonomiske begrensninger, kommenterer Tor Sommerseth, rådmann i Kristiansand kommune.

Han bekrefter at det ble gitt grønt lys for å starte utvidelsen av Odderøya renseanlegg, blant annet for å holde arbeidskraft i regionen i sving.

— I dette tilfellet var tanken å sysselsette folk for å holde dem i distriktet i påvente av større oppgaver, som kommende veiprosjekter, sier Sommerseth.

- Har du eksempler på at det er gjort noe liknende før?

Bildet viser anleggsområdet ved Odderøya renseanlegg. Massen som blir sprengt ut av fjellet blir fraktet med lekter til Lagmannsholmen, der den skal brukes til fyllmasse i ei ny kai. Foto: Tormod Flem Vegge

— Regjeringen har jo tidligere brukt kommunesektoren for å holde aktiviteten oppe, særlige i bygg- og anleggsbransjen. Under finanskrisen stilte regjeringen ekstra penger til disposisjon, blant annet til bygningsmessig vedlikehold i kommunen, opplyser rådmannen.