«Vi er bekymret fordi vi mener det er vanskelig å utvikle biblioteket uten kontinuitet i ledelsen», skriver foreningen i et brev stilet til Søgnes rådmann, Kim Høyer Holum.

Brevet ble sendt etter at de tre siste biblioteksjefene i mars sto fram i Fædrelandsvennen og fortalte de hadde sagt opp på grunn av det de mener er dårlig ledelse og ukultur i kommuneadministrasjonen.

«Norsk Bibliotekforening oppfordrer også kommunen til å utvikle et miljø som gjør at den nye biblioteksjefen har lyst til å jobbe på biblioteket. Kommuneledelsen bør ta kritikken fra de tre biblioteksjefene på alvor, og straks igangsette tiltak som kan bedre arbeidsforholdene og skape en ledelseskultur der ansatte og kommunens biblioteksjef opplever at de blir ivaretatt og kan medvirke i utviklingen av bibliotektjenesten i kommunen,» heter det i brevet.

Det er bare et år siden biblioteket i Søgne flyttet inn i nye lokaler i rådhuset. Biblioteksjefen skal lede både biblioteket og servicetorget. Foto: Tore André Baardsen

Lite fristende

— Bibliotekarer er ikke de som bråker mest her i landet, og vi er bekymret både på vegne av biblioteket i Søgne kommune og selve faget, sier lederen av Norsk Bibliotekforening, Mariann Schjeide, til Fædrelandsvennen.

Søgne kommune har nå lyst ut biblioteksjefstillingen på nytt, med søknadsfrist 3. juni. Schjeide er bekymret for at turbulensen kan gjøre stillingen lite fristende:

— Fagutdannede bibliotekarer er jo klar over dette. Faren er at personer uten utdanning, blir konstituert i stillingen. Det er jo heller ikke bra, sier hun.

I utlysningsteksten søker Søgne kommune etter en person som er fleksibel, serviceinnstilt og har gode samarbeidsevner. Til gjengjeld kan de blant annet tilby «en moderne organisasjon med fokus på utvikling.«

«Flaut«

En av de som reagerer på teksten er Birgitte Kleivset, selv fra Søgne, og ansatt som bibliotekar ved Universitetet i Agder.

«Ser ud som Søgne kommune ikke tar de tre tidligere biblioteksjefenes varsling om uholdbart arbeidsmiljø på alvor. Flaut!« , skriver hun på sin Facebook-side.

— På utlysningsteksten virker det ikke som om de har tatt situasjonen alvorlig, sier Kleivset til Fædrelandsvennen.

— At det ikke går an å si fra om problemer på biblioteket - som jo selv skal være en arena for debatt - tar jo hele konflikten opp på et metanivå, mener hun.

- Har sagt mitt

Nåværende biblioteksjef Anne Wirsching sa opp jobben bare sju måneder etter at hun begynte. Hun slutter 30. juni for å gå tilbake til en stilling i NRK Sørlandet.

På spørsmål om forholdene er bedret, og om hun vil anbefale andre å søke den utlyste stillingen, svarer hun:

— Jeg føler jeg har sagt mitt. Jeg jobber her fremdeles, og har ikke lyst til å si noe mer.

Ordfører Åse R. Severinsen (H), ønsker ikke å kommentere en konkret personalsak, men sier formannskapet er orientert om situasjonen.

— Vi er interessert i at biblioteket drives så godt som mulig innenfor rammene det får av kommunestyret. Det er et flott bibliotek der det er gjort mye bra, og det er kjempeviktig at det fortsetter, sier hun.

Rådmann Kim Høyer Holum har ikke svart på Fædrelandsvennens henvendelser.