Overlege Marcus Gürgen forteller tilskuerne hvordan det kunne ha gått med de sju skadde foran ham dersom det ikke hadde vært et sykehus i nærheten. Foto: Torbjørn Witzøe
De skadde ligger og venter på transport av luftambulanse og på at det ankommer flere ambulanser fra Lyngdal og Farsund. Foto: Torbjørn Witzøe
Flekkefjord brannvesen øver jevnlig på å frigjøre personer fra bilvrak så raskt og skånsomt som overhode mulig. Foto: Torbjørn Witzøe
Øvelsen foregikk på industriområdet på Trøngsla like øst for Flekkefjord sentrum. Foto: Torbjørn Witzøe
Godt sminket åpent beinbrudd.

— Disse pasientene kunne i dag vært kjørt til sykehuset i Flekkefjord og blitt diagnostisert og stabilisert i påvente av eventuelle overflytting til for eksempel Ullevål. Uten lokalsykehus ble de liggende lengre på ulykkesstedet og vente på helikopter og et tilstrekkelig antall ambulanser, sier overlege Marcus Gürgen ved Sørlandet sykehus Flekkefjord.

Akutt keisersnitt

Under en ulykkesøvelse i Flekkefjord kommenterte overlegen over høyttaleranlegg til de 200 tilskuerne om hva et fortsatt sykehus i Flekkefjord kunne ha betydd for hver enkelt av sju skadde personene dersom dette ikke hadde vært en øvelse. Han viste blant annet til at en gynekolog eller kirurg ved lokalsykehuset kunne ha tatt et keisersnitt for å redde fosteret til den gravide kvinnen der morkaken hadde løsnet. Pasienten med livstruende skader i bekkenet kunne ha blitt røntgenundersøkt. Også pasienten med alvorlige skader i brystkassen kunne blitt gitt livreddende operasjon på lokalsykehuset. Kvinnen med skade i buken ville hatt behov for ultralydundersøkelse, og ved behov blitt åpnet opp og stanset blødning før helikoptertransport til for eksempel Oslo.

— Slik akuttbehandling som sykehuset i Flekkefjord kan gi, har en legevaktslege ingen muligheter til å gjøre. Tiden før pasienten kommer til et traumesykehus har også betydning, sier Marcus Gürgen.

Et sykehus og motorvei

— Vi ønsket å lage en øvelse som la til grunn forslaget i Utviklingsplan 2030, der det bare er et sykehus på Sørlandet. I øvelsen la vi samtidig til grunn at det er bygd firefelts motorvei fra Kristiansand til Stavanger og ambulansekapasiteten er utvidet med 30 prosent og ambulansene bedre utstyrt. Øvelsen her i dag viser likevel at avstanden fra Flekkefjord og Kristiansand i mange tilfeller blir for stor. Det hender også at det er for dårlig vær for at luftambulansen kan ta av, sier Torstein Janvin som foruten å være leder av ambulansetjenesten ved sykehuset i Flekkefjord er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet.

Øver jevnlig

Torstein Janvin sier øvelsen med senario om at sykehuset er lagt ned er et innspill til sårbarhetsanlalysen som Sørlandet sykehuset skal gjennomføre. Han understreker at ambulansetjenesten og det lokale brannvesenet har slike øvelser flere ganger i året, men i alle tidligere øvelser har pasienter blitt klargjort for kort transport til sykehuset i Flekkefjord.

- Nyttig øvelse

Ordfører Richard Ivar Buch i Farsund overvar øvelsen, og mener den tydelig synliggjorde hvilke utfordringer en kan stå overfor etter 2030 dersom en da ikke har noen sykehus mellom Kristiansand og Stavanger.

— Jeg synes dette var en svært realistisk øvelse, der overlegen på en god måte fikk fram hvordan bortfallet av et traumeteam kan ramme de som utsettes for alvorlige ulykker, sier Richard Ivar Buch.