— Vi må forvisse oss om at hun blir tatt vare på helsemessig. Dette burde norske myndigheter gjort, men når det ikke skjer, er det ikke annet valg enn at jeg reiser, sier Grønås til Fædrelandsvennen.

Den 26 år gamle sønnen til den narkosiktede, diabetessyke kvinnen, uttrykker stor takk for at Grønås vil ta turen. Han kom selv hjem fra Ecuador forrige uke.,

Spleiser på reisen

— Vi setter umåtelig stor pris på dette. Grønås gjør egentlig mye mer for oss enn vi kan forvente av en advokat. Mye av reiseutgiftene dekker firmaet hans. Vi er så takknemlige, sier sønnen.

Grønås jobber i advokatfirmaet Wigemyr og Co. Firmaet har bestemt seg for å dekke det meste av reiseutgiftene til Ecuador-turen, etter at norske myndigheter ikke vil gi fri rettshjelp.

— Vi har en splitt hvor familien betaler en mindre del. Vi er nødt til dette. Hun må ha hjelp, sier Grønås.

Lager med medisiner

I samarbeid med kvinnens fastlege, har Grønås nå et helt lite lager med medisiner han skal forsøke å tollklarere inn i Ecuador.

— Prioritet én er å sikre helsen hennes og møte henne og fengselslegen, sier Grønås, som mener det ikke er godt nok når norske myndigheter sier helsehjelp og sikkerhet er Ecuadors ansvar.

— Prioritet to er å få møter med hennes forsvarer og politiet. Jeg har med en rekke dokumenter som underbygger hennes historie om at hun er blitt lurt, sier Grønås.

Vil dokumentere

Blant annet har han med dokumenter som viser pengesummene kvinnen har overført til en mann i Ecuador over flere år.

— Dette viser at kvinnen snakker sant når hun sier hun har hatt kontakt med en mann over lengre tid og blitt lurt av han. Det er viktig å vise dette til politiet, og ha det klart til rettsmøtet i april, sier Grønås, som kjemper for at kvinnen skal bli behandlet på mildeste måte, og at politiet heller går etter bakmenn enn henne.

Grønås blir i Ecuador nesten hele neste uke.

Kvinnen har sittet fengslet siden slutten av februar da hun ble tatt med tre kilo kokain i en koffert på flyplassen i Quito. Hun sier hun fikk kofferten av en venn av mannen hun skulle besøke, en mann hun har vært kjæreste med over internett i to år. Hun skal ha sendt mannen 600.000 kroner.