Sedlene mangler vannmerker og sølvtråd, men papiret er tynt og kan minne om ekte seddelpapir. Foto: Reidar Kollstad

Det var mandag at en Rema-ansatt reagerte da hun fikk en 500-lapp i hånden.

— Hun synes seddelen så litt snål ut, sier daglig leder Wenche Løvlie på Rema 1000 Voiebyen til Fædrelandsvennen.

Mannen handlet varer for hele beløpet, og forsvant like etter ut av butikken. Politiet ble kontaktet, og patruljen gjenkjente mannen som en kjenning på videoovervåkingen.

Like etter ble han pågrepet på en adresse i nærheten. I samme bolig ble ytterligere en mann tatt med en falsk 500-lapp. Begge er nå siktet for forholdene.

Sedlene mangler vannmerker og sølvtråd, men papiret er tynt og kan minne om ekte seddelpapir. Foto: Reidar Kollstad

Benekter kjennskap

— I avhør benekter de kjennskap til forfalskningen, og hevder ikke har merket at sedlene er falske, sier Rune Strømsvåg, etterforskningsleder ved Vågsbygd politistasjon.

Sedlene mangler vannmerker og sølvtråd, men papiret er tynt og kan minne om ekte seddelpapir. 500-lappene bærer preg av å ha vært i sirkulasjon en stund.

— De kan ha vært igjennom noen lommebøker, sier Strømsvåg.

Har få spor

Han sier sedlene trolig er produsert på en avansert skanner eller kopimaskin, men slikt utstyr er ikke funnet hos de siktede.

— Vi vet ikke hvor pengene stammer fra, og har lite å gå på. Det ligger ikke noen spor i disse pengene, sier Strømsvåg.

I påska ble det forsøkt handlet med falske 500— og 1000-lapper i Aust-Agder og Telemark. Strømsvåg sier politiet ikke har grunn til å tro at sedlene i Vågsbygd har noen forbindelse med disse sakene.

Daglig leder Wenche Løvlie på Rema 1000 Voiebyen sier butikken ikke har noen spesielle tekniske systemer for å avsløre falske sedler.

— Men de ansatte har blitt vist eksempler på slike sedler, sier hun.