Trenden er den samme på Sørlandet.

I Kristiansand har Den norske kirke mottatt 91 utmeldinger etter Kirkemøtet 8. april. I hele 2013 var det 5464 utmeldinger på landsbasis og 222 i Kristiansand.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

— En støtte

— Jeg opplever dette som en støtte til det vi kjemper for, men det er egentlig en enda større støtte å bli stående i kirken og kjempe for oss der. Da kommer Den norske kirke til å endre standpunkt raskt, sier Lene Tønnessen, kontaktperson for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner på Sørlandet.

Tønnessen viser til at de konservative hadde et knapt flertall i Kirkemøtet nå sist.

— Hvis de som er enige med oss stemmer på liberale kandidater ved neste valg til bispedømmerådet, vil vi vinne i denne saken. LLH er en religiøs uavhengig organisasjon, men jeg vil likevel si at vi nå trenger at folk som er enige med oss blir værende i kirken og bruker sine demokratiske rettigheter der.

Viste hva de stemte

Tønnessen legger til at hun synes det er et demokratisk problem for kirken at kirkemøtemedlemmer ikke har vist åpenhet om hva de stemte i avstemningene. Utsendingene fra Agder og Telemark var imidlertid blant dem som fortalte Fædrelandsvennen hva de stemte.

— Når de stemte så konservativt som de gjorde, var det i hvert fall bra at de ikke skjulte dette, sier Lene Tønnessen.

Forstår reaksjon

De siste årene har det vært 5-7000 av de om lag 3,8 millioner medlemmene i Den norske kirke som har meldt seg ut i året (om lag 0,15 prosent). Som en sammenlikning opplyser Trude Evenshaug, kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, at 41079 medlemmer meldte seg ut av Finske kyrkan i 2012. I fjor meldte 71693 seg ut av Svenske kyrken (1,13 prosent).

Domprosten i Kristiansand, Bjarne Sveinall, tviler ikke på at de store utmeldingstallene de siste ukene har "direkte sammenheng med Kirkemøtets nei" til homofil vigsel.

— Jeg har forståelse for at de som nå ønsket at kirken skulle gå noen skritt videre i dette spørsmålet er veldig misfornøyde og at en del melder seg ut. Samtidig er det beklagelig at de melder seg ut i stedet for å bli i Den norske kirke og arbeide for sitt syn innenfra, sier Sveinall.

— Er du selv blant dem som skulle ønske kirken ble forandret på dette punktet?

— Vi lever i en forandringstid – nå som alltid, og jeg hører til blant dem som skulle ønske kirken var kommet lenger i dette spørsmålet., sier domprosten.

— Hva betyr det?

— Nå i første omgang hadde jeg ønsket at Kirkemøtet åpnet for å utvikle en formalisert forbønnsliturgi for homofile ektepar, sier Sveinall.

27 av de 91 utmeldingene i Kristiansand er kommet siste uke.

— Det overrasker meg noe at Kirkemøtets vedtak – fortsatt etter tre uker – gir utmeldinger, sier domprost Bjarne Sveinall, som tror at dersom hans syn hadde vunnet fram i Kirkemøtet, ville dette medført like mange utmeldinger i Kristiansand og kanskje noen færre i på landsbasis.

— Da ville reaksjonene kommet fra motsatt kant, sier han.

To innmeldinger

Den norske kirke i Kristiansand mottok 50 innmeldinger i 2013 og 32 året før.

— De siste tre ukene har to mennesker meldt seg inn, forteller Margareth Mongstad, leder for Servicetorget i Kristiansand kirkelige fellesråd.