Foreldre blir bedt om å følge med på hvor barna deres ferdes natt til 1. mai. Berusede tenåringer kan bli kjørt til barnevernsvakta og foreldre kan få telefon med beskjed om å hente dem.

— Unge må kunne gå ut og ha det hyggelig sammen en fin vårkveld, men foreldrene bør være oppmerksomme på hvor de går, hvem de er sammen med og hva de har med seg i posen. Og foreldre kan gjerne ta seg en tur ut selv og se, sier Karin Berthelsen i Kriminalitetsforebyggende team i Kristiansand kommune.

Hun leder også Kristiansand kommunes feltteam som har sju personer ute natt til 1. mai. De vil kjøre mellom stedene der unge vanligvis oppholder seg, som Storeneset, Hamresanden og Bertesbukta.

— Vi skal være klare og tydelige voksne som skal se til at det er trygt og at det ikke blir bråk. De som er i vårt team, er mennesker som kjenner de unge, og som de unger er trygge på. De kan også ta saker videre hvis det er aktuelt.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Kjøres hjem

Kommunens forebyggende team kommer i tillegg til politiets patruljer som også vil være styrket natt til 1. mai.

— Vi ser blant annet etter om det er mindreårige på utesteder og om det er unge som er overstadig beruset. Er de så beruset at de ikke kan ta vare på seg selv, ringer vi foreldrene eller de kan bli tatt med på barnevernsvakta, sier Berthelsen.

Natt til 1. mai er fortsatt en av de nettene i året der kommune, barnevern og politi må ta seg av berusede tenåringer. Ordenssjef ved Kristiansand politistasjon, Dag Tallaksen og leder for Kristiansand kommunes feltteam, Karin Berthelsen, ber foreldre følge med på hvor barna drar natt til 1. mai. Foto: Reidar Kollstad

— Hvor vanlig er det?

— Natt til 1. mai og 17. mai har det hendt flere ganger at det er unge som er så overstadig beruset at vi må ta oss av dem. Det gjelder spesielt når det er store arrangementer som kan bli annonsert på sosiale medier, sier Berthelsen.

Hun vil ikke be unge under 18 om å holde seg hjemme, men det er ikke alle steder de trenger å gå.

— De trenger ikke gå ned til byen og henge på McDonald's. Det trenger de ikke gjøre noen kvelder.

Må ringe

Når berusede unge først kommer til barnevernvakta, er det oftest politiet som kommer med dem.

Det skjer stort sett hver natt til 1. mai og 17. mai. Spesielt når mange har samlet seg utendørs. De unge ringer enten hjem selv, eller så ringer barnevernsvakta.

— Vi ber foreldrene komme, og så har vi en kort samtale mellom oss, foreldrene og den unge. I de aller fleste tilfeller blir sakene løst der og da, sier Monica Brunner, barnevernsleder i Kristiansand.

Det hender likevel at de ikke får tak i foreldrene slik at barna må overnatte andre steder. Det hender også at unge må følges opp videre.

— De som kommer, trenger ikke være overstadig beruset. Men de kan være veldig unge, og det kan være første gang de er beruset. Men vi opplever også at det er færre tilfeller av at unge både er overstadig beruset nå enn det var for 10 - 15 år siden, sier Brunner.

Rusfritt

Også politiet styrker beredskapen natt til 1. mai. De kommer også til å oppsøke steder der mange unge møtes.

— Problemet er når det blir større ikke-offentlige arrangementer der de inviterer 30 - 40, men der det kan komme 300 - 400. Det er da faren er størst for voldsepisoder og at folk blir overstadig beruset, sier Dag Tallaksen, ordenssjef Kristiansand politistasjon.

Oppfordrer til rusfri feiring

I år samarbeider kommunene i Knutepunkt Sørlandet om det rusfrie arrangementet D'Voice i Lillesand, en festival som ifølge arrangøren samler rundt 2000 unge.

— Vi oppfordrer unge til å dra på denne konserten. Ellers er det opp til foreldre å følge med på hvor ungdom skal, hvem de skal være sammen med og gjøre avtaler, sier Karin Berthelsen.