ARENDAL : «Det er en belastning at mange i First House later som dette er et arrangement de har noe med å gjøre (...) Jeg blir kvalm når jeg hører hva First House har sagt på byen hvor viktig de er,» står det blant annet i e-posten Djupedal sendte den 10. mars i fjor,ifølge Dagens Næringsliv. Mailen ble sendt sentrale personer i rådet og programkomiteen for Arendalsuka.

Lang konflikt

Hvem skulle ha æren for å stå bak Arendalsuka? Det var det konflikten dreide seg om, og det hadde vært stilt spørsmål om pr-byrået First Houses rolle i arrangementet siden oppstarten i 2012. Logoen deres ble brukt side om side med de andre samarbeidspartnerne, blant annet fylkesmannens logo. Sommeren 2014 ble First Houses logo fjernet fra programmet av fylkesmann Djupedal.«Med tanke på hva jeg og andre bidrar med, så er valget enkelt — hvis ikke Leif får stoppet First House sitt kvalmende skryt, kan jeg ikke være en del av dette. Jeg føler meg misbrukt og er rasende! (...) Jeg tuller ikke, jeg bruker min tid på min grunnfestede tro på folkestyret, og kontrasten til det ekleste jeg vet, å tjene penger på demokratiet.» står det i e-posten.

Trakk seg

I september i fjor møttes programkomiteen for å stemme om Leif Monsen skulle få fortsette i komiteen, men Monsen trakk seg før voteringen startet. Han nektet å godta at det ble stilt spørsmål ved hans motivasjon og integritet, og rettet kraftig kritikk mot måten han ble behandlet på.

Ordfører Einar Halvorsen (H) sier i dag til Fædrelandsvennen at de føler saken er blitt presentert på en balansert måte.

— Vi hadde et møte med Dagens Næringsliv på tirsdag i Oslo, hvor vi svarte på alle spørsmål. Jeg oppfatter at alle de involverte i Arendalsuka synes dette har kommet frem på en balansert måte. Vi kom i en situasjon hvor vi måtte avslutte forholdet til Leif Monsen som et medlem av programkomiteen, som etter min mening ble gjort på en ryddig måte, sier ordføreren.

- Fikk mange henvendelser

Han forklarer at Djupedal var spesielt presset av medier og politikere.

— Det har jo sammenheng med at Djupedal fikk veldig mange henvendelser fra miljøer i Oslo, fra pressen, byråer og politikere, som lurte på hva First Houses rolle var i Arendalsuka. Vi måtte frigjøre oss fra dette, og jeg hadde selv et møte mellom meg selv og Monsen hvor vi diskuterte hans rolle. Vi måtte ta en beslutning, ellers ville dette ødelegge vår integritet. Monsen var åpen om at han trakk seg, sier Halvorsen.