— Jeg er helt overbevist om at det sitter svært mange flinke folk i statlig og regional forvaltning som kunne bekledd en slik jobb, sier Sørensen til Fædrelandsvennen.

På en av Facebook-debattene rundt Øystein Djupedals kandidatur, skriver han:

«Nå har vi hatt verdens beste fylkesmann med Ann Kristin Olsen, som er klok, profesjonell og en glimrende representant for statsmakten. La oss få en arvtager av samme kaliber, og ikke la denne stillingen igjen bli en retrettstilling for folk fra Stortinget!«

— Betyr det at du ikke støtter kandidaturet til din partifelle, stortingsrepresentant Svein Harberg?

— Jeg vil ikke mene noen om noen. Mitt poeng er at dette er en av de viktigste lederstillingene i offentlig forvaltning, og da skal kandidatene vurderes ut fra faktisk kompetanse. Det å sitte på Stortinget skal ikke være en inngangsbillett alene, sier Sørensen.

- Utrolig bortskjemt

Ann-Kristin Olsen har aldri sittet på Stortinget.

— Synes du Ann-Kristin Olsen har gjort en bedre jobb enn Øystein Djupedal?- Jeg vil ikke karakterisere noen som bedre eller verre, men vi har vært utrolig bortskjemt ved å ha en fylkesmann som Ann-Kristin Olsen. Fylkesmannsembetet i Aust-Agder har jeg hatt lite forhold til, og kan ikke si noe om.

Øystein Djupedal var innvalgt på Stortinget fra 1993 til 2009. Foto: Sondre Steen Holvik

— Tror du folk uten politisk erfaring blir skremt fra å søke?- Ja, dette er jo veldig åpne prosesser som mer og mer fremstår som mediekonkurranser mellom ulike politikere. Jeg ser ikke bort fra at det holder folk uten politisk bakgrunn borte fra å søke, sier Sørensen. Selv forlot han politikken i 2011 etter fire år som ordfører i Kristiansand, og er nå fakultetsdirektør ved Universitetet i Agder.

— Søker du selv?

— Isolert sett er det en utrolig spennende jobb, men jeg står nok ikke på søkerlisten, sier Sørensen.

Voldsomt rabalder

I 2008 ble det et voldsomt rabalderda Øystein Djupedal ble utnevnt til fylkesmann i Aust-Agder. SV-eren fra Sør-Trøndelag søkte egentlig fylkesmannsjobben i Nord-Trøndelag, og da han ikke fikk den, ble han anmodet av partifelle og fornyingsminister Heidi Grande Røys om å se mot sør. Han søkte etter at fristen var gått ut, og fikk jobben, til stor irritasjon for blant andre presten Einar Gelius som også sto på søkerlisten.

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap.). Foto: Tormod Flem Vegge

En av de som ble så oppbrakt over utnevnelsen at han ringte Statsministerens kontor for å protestere, var Ap-representant Freddy de Ruiter:— Jeg reagerte på prosessen og måten han fikk jobben på, ikke på Djupedal, presiserer de Ruiter i dag.

Nå synes han alle kandidatene det spekuleres i er gode og sterke navn, og ønsker ikke å flagge noen favoritt blant navn som Djupedal. Harberg og Dagrun Eriksen.

— Det er viktig å foreta en helhetsvurdering, og ikke foreta en ren politisk utnevning i en stilling som skal favne så bredt, sier han.

— Kan det være en god idé å utnevne en ikke-politiker?

— Selvfølgelig, det er viktig med bredde. Men det må heller ikke bli yrkesforbud for tidligere politikere som besitter den kompetansen som skal til, sier de Ruiter, som ikke søker:

— Jeg ser ikke meg selv i den rollen. Det handler om å kjenne seg selv, sier han.

- Ikke retrettstilling

— Det skal ikke være en rettrettstilling, men utnevnelsen skal være basert på kvalifikasjoner. Da kan jo erfaring fra politikk på stortings- og regjeringsnivå være nyttig.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).

Det mener stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap). Hun avkrefter at hun selv søker stillingen, og synes Øystein Djupedal er en god kandidat:— Han har hatt en veldig god hånd med Aust-Agder. Svein Harberg er også et godt navn, og nå er det viktigste å få en som drar fylkene og regionen i samme retning og bidrar til å utnytte ressursene på Agder, sier hun.

Ap-navn har så langt glimret ved sitt fravær:

— Både Randi Øverland og Mette Gundersen hadde vært gode kandidater hvis de ikke hadde vært toppkandidater ved valget til høsten. Jeg tror også Åse-Lill Kimestad kunne gjøre en god jobb, sier Henriksen, og sikter til Mandals tidligere ordfører, nå rektor ved Vågsbygd videregående skole.