— Først og fremst er jeg bare glad for at det gikk som det gikk, sier Håvard Kjelsaas til Fædrelandsvennen.

Natt til søndag, rundt klokka 03.45, reddet han en mann i 50-årene fra å drukne. Han var ute på en luftetur da turen fikk en dramatisk vending.

— Jeg hadde egentlig syklet forbi Kittelsbukt, da jeg tilfeldigvis snudde meg og så tilbake. Da fikk jeg øye på noe som lå og fløt i sjøen 40-50 meter lengre borte. Nærmest instinktivt følte jeg at noe var galt, sier den 25 år gamle mannen fra Lillesand.

Blodige kutt

Kjelsaas slengte fra seg sykkelen og løp ned til vannet. Der lå en livløs person med ansiktet ned, og med flere kutt i hodet.

— Han lå ikke langt ute, jeg stod bare med vann til knærne da jeg kom bort til plassen hvor han lå. Mannens hode var blodig fra flere kutt. Jeg dro han opp av vannet samtidig som jeg ropte alt jeg hadde på hjelp, deretter begynte jeg med kompresseringer. Heldigvis begynte mannen raskt å hoste opp vann, forteller han.

— Det var vanskelig å få noen ordentlig kontakt med mannen, han var ikke i stand til å gjøre rede for seg.

Varslet politiet

Kjelsaas fikk etter hvert kontakt med en samling personer som var i nærheten, og ba dem passe på mannen mens han selv syklet de vel 400 meterne til Arendal politistasjon for å varsle om hendelsen.

Politi og ambulanse rykket da ut til Kittelsbukt. Mannen i 50-årene kom til hektene på stedet og ble sendt til legevakt. Kjelsaas har ikke vært i kontakt med mannen siden i natt.

— Planen er å ringe nå for å høre hvordan det går med han.

Politiet: - Kan ha sklidd ned skråning

Politiets teori er at mannen skal ha sklidd ned en skråning og deretter havnet i vannet.

— Vi mistenker at personen som havnet i sjøen var beruset, sier operasjonsleder.

Roser syklisten

Kleivane roser Kjelsaas som stanset for å hjelpe.

— Hans tiltak hadde i dette tilfellet helt avgjørende betydning for at mannen kom såpass bra fra det. Det er ingen tvil om at han har gjort en usedvanlig bra jobb, sier operasjonsleder.

— I tilfeller hvor folk er kapable til å hjelpe, er det flott at de gjør dette. Nattens hendelse er et godt eksempel på det, men det er selvsagt lurt å varsle politiet først.