— Dette er enda et trist kapittel i boka om Sørlandet sykehus. Et så sterkt og tydelig moment som at foreldre må bruke hørselsvern under legevisitten burde vært fremme under debatten om nedleggelse av nyfødtposten i Arendal, sier stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) til Fædrelandsvennen.

Jon B. Rysstad på nyfødt intensiv sammen med datteren Marie Rysstad. Han må ha på seg hørselsvern når andre på rommet har visitt av lege. Ifølge stedlig leder ved barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansand, Ole Bjørn Kittang, hadde de ønsket seg flere familierom. Men avdelingen er reist i en tid da det var vanlig å plassere mange barn på samme rom og da foreldrene gikk ut under legevisitten. Foto: Reidar Kollstad

Den 21. mai vedtok styret i Sørlandet sykehus etter lang tids debatt at nyfødtposten i Arendal legges ned. Alle syke nyfødte skal flyttes til Kristiansand.Onsdag fortalte Fædrelandsvennen at foreldre til syke nyfødte må sitte med hørselsvern for ikke å høre hva som blir sagt om andre syke nyfødte på nyfødt intensiv i Kristiansand.

— Sjokkerende

De Ruiter reagerte kraftig da han så nyheten.

— Oppslaget er midt sagt sjokkerende etter debatten om nyfødtposten i Arendal. Er styret klar over dette? Hva vil konsekvensene av å flytte enda flere barn og dets familie over til så kleine lokaliteter? spør stortingsrepresentanten.

— Lokalene i Arendal er nyere enn de i Kristiansand. Det kan ikke på noen måte være positivt å få enda flere pasienter på nyfødtintensiven i Kristiansand slik som forholdene er der, legger han til.

Krever ny styrebehandling

Han mener sykehusstyret må behandle saken om nedleggelse av nyfødtposten i Arendal på nytt.

— Dette må få etterspill. Saken må opp på nytt. Jeg skal diskutere dette med både tillitsvalgte og mine kolleger på Stortinget fra Aust-Agder, sier arendalitten.

Jan Roger Olsen, direktør ved Sørlandet sykehus sier følgende om Freddy de Ruiters utspill:

— Dette har ikke noe med plass til syke, nyfødte å gjøre. Vi har fire pårørende rom på barneposten. I Arendal er det ingen slike rom tilgjengelige. Det er ønsket å øke antall pårørende rom, men det har vi ikke funnet budsjettmessige midler til.

— de Ruiter kaller dette et trist kapittel i boka om Sørlandet sykehus. Hva tenker du om det?

— Det har jeg ingen kommentar til.