— Det er trist å forlate Start, men av og til trenger man andre erfaringer, sier Ernest Asante til Fædrelandsvennen.

Budstikka, lokalavisen som følger Stabæk, erfarer at Asante ble solgt for under en million kroner.

Inge André Olsen, sportslig leder i Stabæk. Foto: NTB Scanpix

— Han var ingen dyr spiller, sier Inge André Olsen til avisen.Han sier også at han prøvde å hente ghaneseren allerede i fjor. Asante har vært i Start siden 2010. Han har spilt 109 kamper og scoret 25 mål. Samtidig har han aldri klart å bli en viktig støttespiller i klubben.

Både Arne Sandstø, Knut Tørum og Mons Ivar Mjelde har pekt på mangelfulle taktiske egenskaper som hovedgrunn til at Asante ikke alltid har hatt tillit.

- Følte du at du fikk sjansene du fortjente i Start?

— Det vil jeg ikke kommentere, svarer Asante.

Trolig flere på vei ut

Den tilliten får han trolig i Stabæk. Klubben, som klarte seg i eliteserien til tross for at mange spådde dem ned i fjor, har solgt unna en rekke spillere i vinter. De raske offensive spillerne Franck Boli og Fredrik Brustad er borte.

— Asante har gjennombruddskraft og produserer mål og målgivende pasninger. Han er en trussel som alle lag må forholde seg til, sier Søgne-mannen Inge André Olsen til Fædrelandsvennen.

Hovedgrunnen til at Start selger Asante er de store økonomiske utfordringene i klubben. Trolig er flere spillere på vei ut. Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at klubben ønsker å kvitte seg med både Alejandro Castro og Fernando Paniagua. Sistnevnte forhandler med klubben om å avslutte kontrakten.

Ernest Asante jubler for mål mot Rosenborg på Lerkendal i fjor. Nå er han Stabæk-spiller. Foto: Ned Alley, NTB/Scanpix

Start skal totalt kutte 8-9 millioner kroner før seriestart. Det er allerede kuttet flere hel— og deltidsstillinger i administrasjonen. Start prøver også å få til et lønnskutt på fem millioner kroner i spillergruppen, fra 15 til 10 millioner kroner.

Takker Kristiansand

Med salget av Asante har Start antakelig spart 600.000-700.000 i lønnskostnader. Ghaneseren stod oppført med 576.000 i inntekt i 2014, men signerte ny kontrakt tidlig i fjor. Med en salgssum på i underkant av en million kroner står Asante trolig for rundt 1,5 millioner kroner av det totale kuttet.

— Det at dette er bra for klubben, gjør dette lettere, sier Asante.

- Hvordan blir det å forlate Kristiansand?

— Folk i Kristiansand er helt utrolige, de vil for alltid være i hjertet mitt, både unge, gamle og kristne i Kristiansand. Jeg kan ikke takke fansen nok for kjærligheten de viste meg. De ga meg mot, svarer Asante, som nå får en ny periode på La Manga i Spania, der Stabæk ennå ikke har hatt sitt treningsopphold.

Sammenliknes med Brustad

Torsdag møter laget Bodø/Glimt før Rosenborg er motstander på La Manga 16. mars.

— Jeg tror Asante kan tilføre oss noe. Han har bra fart og for oss er det et godt steg fremover. Jeg tror han kommer til å tilpasse seg godt inn i laget, sier Stabæk-trener Bob Bradley til Budstikka.

Han sammenligner Asante med Fredrik Brustad som forlot Stabæk til fordel for AIK i fjor.

— Asante har også god fart, og vi utnyttet mange av de samme kvalitetene hos Brustad. Det er viktig å ha fart på topp for å true de andre lagene, sier Bradley.