KRISTIANSAND: – Den så fredelig ut der den lå og kikka opp på oss, forteller bibliotekar Else Marie Nesse om det litt uvanlige besøket.

Hun forteller at to unge menn var på biblioteket da den ene plutselig påpekte at den andre hadde noe merkelig i hetta si.

– Gekkoen kan vel ha ramlet ned fra taket og landa i hetta kanskje, spekulerer Nesse.

Etter et googlesøk fant de ut at det antageligvis dreier seg om en såkalt kranset gekko. Det er en cirka 20 centimeter lang øgle med store øyne, som Norsk Herpetologisk Forening på sine nettsider omtaler som svært karismatisk, vakker og lett å forelske seg i.

En kranset gekko blir cirka 20 cm lang. Her blir den forsiktig flyttet over i en pappeske før den ble fraktet til Søgne reptilbutikk. Foto: Privat

– Vi fant ut at vi måtte gjøre noe for å få kontroll på den. Jeg satt egentlig bare og så på den mens de andre undersøkte hva vi skulle gjøre, forteller Nesse.

Etter litt om og men kom de i kontakt med eieren av en reptilbutikk i Søgne, som sa seg villig til å komme og hente den lille skapningen.

I skrivende stund er det mellom 30 og 40 kransede gekkoer til salgs på finn.no. Arten selges for opp mot 8000 kroner, så det er ikke utenkelig at noen kanskje savner gekkoen som dukket opp på folkebiblioteket.

Kristiansand kommune har publisert et facebook-innlegg hvor de etterlyser eieren.