Fem betjenter

En nabo som ble vekket av alarmen, observerte at tre menn var i ferd med å ta seg inn vinduet på baksiden av bensinstasjonen, og varslet politiet umiddelbart.

Betjentene på vakt, Magne Rønningen fra Tvedestrand lensmannskontor og Karl Jakob Hansen, Risør, varslet i sin tur sine kolleger Anne Grete Glemming, Nils Torsen og UP-tjenestemann Sigmund Fjellstad, alle bosatt på Vegårshei, slik at det i løpet av kort tid var fem polititjenestemenn tilstede. Litt senere kom også en patruljebil fra Arendal til for å yte assistanse.Ferske spor

Karl Jakob Hansen har i tillegg en hund med i tjenesten, og den viste seg svært nyttig.

— Hunden fant ferske spor ved bensinstasjonen. Det endte med at to menn ble pågrepet noen hundre meter fra bensinstasjonen ved halv fem-tiden, opplyser Bent Moland ved Vegårshei lensmannskontor.

Da var det gått litt over en halv time siden lensmannsvakten ble varslet.

Moland karakteriserer selve pågripelsen som udramatisk.

— De to personene ga seg ikke frivillig, men det kom ikke til håndgemeng, sier han.Organisert kriminalitet?

Moland beskriver de to pågrepne til å være cirka 30 år gamle, og av utenlandsk opprinnelse.

Etter det Tvedestrandsposten kjenner til, skal det dreie seg om menn av kosovoalbansk opprinnelse, som bor på asylmottak i henholdsvis Vest-Agder og Buskerud.

På landsplan ser dette innbruddet ut til å føye seg inn i et godt organisert mønster, slik at det er nærliggende å spørre seg om det er en mafialignende organisasjon som står bak.Tredje person?

Vegårshei lensmannskontor har foreløpig ikke noe spor etter den tredje personen, som antakelig forsvant med bil. Men Moland har et visst håp om at avhørene av de to pågrepne vil gi en pekepinn om hvor den siste kan være å finne.

De tre tyvene tok seg inn i Essostasjonen ved å knuse to vinduer på baksiden. De kuttet også telefonledningene og ledningene til alarmanlegget, men klarte altså ikke å forhindre at alarmen ble utløst.Tobakk og telekort

Det var heller ikke så mye de tre fikk med seg, siden mesteparten av tobakken lå innelåst i et eget skap. Men de tok med seg den tobakken som lå i hyllene, foruten telekort og kontanter i kassa.

Tyvegodset kom også greit til rette. Varene var satt igjen ved veggen til bensinstasjonen - muligens med håp om å hente det med bil senere.

De to pågrepne satt onsdag i avhør ved Arendal politikammer, og blir antakelig framstilt for varetektsfengsling i dag.