Det var ikke mange årene Arne Garborg oppholdt seg i Holt, men han satte varige spor etter seg, og oppholdet skulle få betydning for hele hans diktning.

Jærbuen Arne Garborg kom til Holt som seminarist (lærerskolestudent) bare 17 år gammel. Her møtte han sin store kjærlighet, Ingeborg. Hun var 24 og han som nevnt bare 17. Kjærligheten blomstret. De to elsket hverandre, men Ingeborg hadde trolovet seg med en annen, og dette løftet kunne hun ikke fri seg fra.

Men Garborg ga ikke opp. På selveste bryllupsdagen dukket han opp, og under middagen forlot han og Ingeborg selskapet. Og som en siste desperat utvei spurte han Ingeborg om « ska vi ryma?»

— De levde sammen i synd på Solberg. Og han angret ingen ting, forteller skuespilleren Sigve Bøe, som spiller hovedrollen som Arne Garborg i NRKs storsatsing til 150-årsjubileet for Garborgs fødsel i 2001. En ulykke kommer som kjent sjelden alene, og mens han oppholdt seg i Holt fikk han den triste meldinga hjemmefra om at faren hadde tatt sitt eget liv. Ifølge Sigve Bøe og Oddgeir Bruaset Garborg og hans diktning sterkt preget av hans ulykkelige kjærlighetsforhold og av farens selvmord.

Mye av det han seinere skreiv dreide seg nettopp om at unge mennesker selv måtte få velge sin livsledsager. Skyldfølelsen etter farens død plaget ham for resten av livet. Arne var odelsgutt, men ønsket ikke å overta gården.

— Sannheten var nok at den vare og kunstneriske sønnen nok hadde arvet mye av farens sinn, kunne Oddgeir Bruaset fortelle.Øvelse gjør mester

Det er NRK Møre og Romsdal, med Oddgeir Bruaset som regissør, som gjør opptak til NRKs storsatsing i forbindelse med 150-årsjubiléet for dikterens fødsel i 2001. Opptakene skjer flere steder, og i denne omgangen var det Tvedestrand som sto for tur. Med elever fra Kulturskolen Øst i Agder og Martha Hansen som statister.

Martha Hansen spilte Ingeborg, og måtte gå noen runder for seg selv foran kjærlighetsscenene som ble innspilt på Lyngbakken ved Gamleskolen i Holt.

— Ja, det var litt uvant å kysse en fremmed mann foran kamera, men det gikk bedre etter hvert, innrømmet en smilende Martha.

Men med litt øvelse og god instruksjon fra Sigve Bøe ordnet det seg uten alt for mange gjentakelser.Venting og venting

Som seminaristkandidat ble Arne Garborg instruert av den legendariske A. M. Feragen, i Øyvind Bjorvatns skikkelse.

«Elevene» ble spilt av Nicolai Solfjeld Pedersen, Nikolai Lillebø, Birk Rønning Hanum, Lasse Swahn Gundersen, Ragna Rønning Hanum, Johanne Hestvold, Guro Johannessen og Ida Camelia Siljedal som alle er elever ved Kulturskolen Øst i Agder

Og de fikk en god innføring i hva det vil si å være skuespiller. Venting, venting og atter venting.

— Ja, det er moro, men kjedelig med all ventinga, innrømmet Johanne Hestvold og Ida Caemelia Siljedal.

Men de unge skuespillerne gjorde en imponerende innsats., og høstet rosende omtale av proffen Sigve Bøe.

— Jeg er ikke mindre enn imponert, sa Bøe, som gjorde som best han kunne for å korte ventetiden. Blant annet med pausegymnastikk skjemtespill og tøysete spørrekonkurranser.

Men om ventetida blei lang, hjalp da ekstra godt på humøret da Holt Bygdekvinnelag Holt Bygdekvinnelag ved Tuen Rosseland og Kari Løvdal i spissen stilte opp med påsmurte rundstykke, munker, søsterkaker, kaffe, te og brus begge dager til både de profesjonelle skuespillerne, barna fra kulturskolen og øvrig arbeidsfolk på filmlaget.

— Filmlaget hadde aldri opplevd maken til vertskap, forteller kultur- og miljøvernsjef Jan Kløvstad, som sammen med Øyvind Bjorvatn har ledet den lokale innsatsen og trålet distriktet for rekvisitter. Blant annet har de fått låne den gamle pressa fra Tvedestrandsposten.

— Øyvind Bjorvatns rolle kan ikkje overvurderast. Hans kunnskapar om Garborg i Tvedestrand og all tilrettelegging og rådgjeving han har stått for, har vore gull verd også i denne samanhengen. Og i tillegg spelte han jo A. M. Feragen med glans! mente Kløvstad.

Opprinnelig var det planlagt et program på 45 minutter, men det har blitt utvidet til to 45-minutters program som vil bli sendt i slutten av januar 2001.