MANDAL: — Jeg reagerte sterkt med alle piggene ute da forslaget kom fra velforeningen om at samtlige hytteeiere i feltet skal bla opp 25.000 kroner hver for å restaurere brygga. Vi kan ikke være sikre på at alle har råd, sier Per Inge Torkelsen.

Torkelsen vil verken lage show eller foreslå å kaste styret når årsmøtet holdes nedenfor terrassen hans midt i juli, men mener det må finnes andre løsninger enn å bla opp hele beløpet på strak arm.

- Må finnes en grense

— Jeg har solgt båten og trenger ikke bryggeplass, men skal selvfølgelig være med på å betale til fellesskapet. Likevel går det en grense for hvor mye velforeningen skal forlange av oss, sier Torkelsen som advarer mot at Fuglevik hytteområde bare skal være for millionærer.

Familien hans foretrekker å holde seg på land etter at han stadig måtte ha hjelp fra naboer i hyttefeltet til å øse den første båten før den til slutt sank. På første og siste tur med den neste båten fikk sønnen bommen i hodet tre ganger og forlangte å bli satt på land etter 20 minutter. Den tredje båten skapte heller ingen lykke i familien som jublet mer da den ble solgt enn da de kjøpte den.

— Det har vært langt bedre å ta med seg ei flaske hvitvin på brygga og bli invitert på båttur. Da slipper vi alle praktiske problemer, sier Torkelsen, som tilbringer mest mulig av sommerferien i Fuglevik.

På årsmøtet vil han be om å få vite hvilke straffereaksjoner velforeningen kan sette i verk mot dem som ikke vil eller ikke har mulighet til å oppfylle det økonomiske kravet.

— Hvis vi skal ende opp med at enkelte tvinges til å forlate ferieparadiset sitt fordi de ikke har råd til investeringen, er vi på ville veier, sier Torkelsen.

Torkelsen peker på at deler av kontingenten har vært øremerket vedlikehold av brygga og etterlyser et kostnadsoverslag sammen med det foreslåtte skippertaket. Opprustningen er anslått å koste 675.000 kroner og foreslått fordelt likt på de 27 hytteeierne.

— Det må være tillatt å spørre om velforeningen kan forlange hva som helst av oss. Jeg synes styret bør være varsomme med å grafse til seg andre folks penger, spesielt hvis det gjøres med en stemmes overvekt, sier Torkelsen. Han vil foreslå at velforeningen enten tar opp lån eller ber om en ekstrabetaling som tilsvarer en prosent av ei standard årslønn.

Vil fjerne husbåt

Torkelsen vil også på årsmøtet oppfordre velforeningen til å be grunneier Ernst Sand fjerne husbåten «Smutthullet» fra ferieparadiset.

— «Smutthullet» har ført til en kraftig forringelse av bokvaliteten i hytteområdet. Den flytende hytta medfører en estetisk forsøpling. Stadig nye leietakere gjør bomiljøet mindre homogent og reduserer fellesskapsfølelsen i området, sier Torkelsen som betegner «Smutthullet» som et flytende sankthansbål.

Ingen prestisje

Sekretær Aksel Horvei i velforeningen sier at velforeningen har slått fast at «Smutthullet» ligger utenfor foreningens område og at den derfor ikke vil blande seg inn i hva grunneieren vil gjøre med husbåten.

— Spleiselaget på 25.000 kroner fra hver hytteeier til brygge, mener styret er beste løsning. Men vi har ingen prestisje bak forslaget. Det vil være opp til årsmøtet å avgjøre hva som er beste løsning for fellesskapet, sier Aksel Horvei. Han viser til at restaureringen er i gang, men at det gjenstår cirka 200 kvadratmeter.

Grunneier Ernst Sand betraktet det som angiveri at styret for velforeningen klaget til kommunen på «Smutthullet» i fjor uten å kontakte ham først. Det resulterte i at styret trakk seg, og velforeningen gjorde helomvending.