Kristiansand: Da starter rettssaken mot kristiansanderen som 30. mars i år tok livet av den 23 år gamle kvinnen fra Songdalen i hennes barndomshjem på Skinnarsmoen. Dessuten skal polititjenestemannen som hele tiden mer eller mindre hadde telefonkontakt med Elin Laursen og hørte hennes dødskamp via voldsalarmen, forklare seg for retten. Politimannen satt på operasjonssentralen da voldsalarmen ble utløst.

Elin Laursens foreldre og bror skal også forklare seg for retten. Den tiltalte skal ikke være til stede i rettslokalet når de pårørende skal vitne.

— De pårørende er ufrivillig blitt pålagt en fulltidsjobb som sørgende. For familien blir rettssaken en sterk belastning, sier Ben Fegran, bistandsadvokat for familien Laursen.

Det kan bli aktuelt å stenge dørene i retten under behandlingen av deler av saken.

Førstestatsadvokat Erik Erland Holmen har varslet at han kommer til å føre mellom 10 og 15 vitner. Forsvareren, advokat Anne Marstrander, sier til Fædrelandsvennen at hun foreløpig ikke er helt sikker på hvor mange forsvarsvitner som blir bedt om å avgi forklaring.

Tingretten i Kristiansand har avsatt fem dager til behandlingen av saken.

Den 27 år gamle kristiansanderen som oppsøkte sin ekskjæreste i Songdalen, tross besøksforbudet 30. mars, har erkjent de faktiske forhold. Han har nektet straffskyld.

Påtalemyndigheten kommer til å be om at 27-åringen blir dømt til forvaring i 16 år, med en minstetid på ti år. Den tiltalte har vært undergitt rettspsykiatrisk undersøkelse av overlegene Magne Thauler og Tore Buer Christensen. Det er konklusjonene til disse to som gjør at førstestatsadvokaten ber om forvaring av den tiltalte.

Professor dr.med. Kari Ormestad ved Rettsmedisinsk institutt blir også et sentralt sakkyndig vitne. Det var hun som gjennomførte obduksjonen av Elin Laursen. Denne obduksjonen viste at hun døde som følge av forblødning. Laursen ble påført 12 knivstikk i ansiktet, halsen, ørene og på hendene. Et av stikkene gikk gjennom den store hodedreiemuskelen og skar over den høyre halspulsåren.

27-åringen er også tiltalt for å ha tatt kvelertak på ekskjæresten.