KRISTIANSAND: — Jeg ble påkjørt av bilen da jeg nesten var kommet over fotgjengerfeltet, forteller Lena Mathisen og peker nedover Marviksveien. Trailere og biler suser forbi, mens små barn leker i veikanten.

Da Lena kom til seg selv på intensivavdelingen på sykehuset, hadde hun brudd i hofta og kneet, flere knuste bein i ansiktet, og et kritisk kutt nær pulsåren i halsen.

Mange ulykker

Lena er ikke den eneste. Det er registrert 24 ulykker på veien siden 1999, og særlig fotgjengere og syklister er utsatt.

— Dette er en uvanlig ulykkessituasjon med en uvanlig høy andel av myke trafikanter, vedgår Ingvald Kårikstad fra teknisk sektor i Kristiansand kommune. Naboene til Marviksveien fortviler.

Deler nabolaget

— Veien virker som en mur. Her bor folk vegg i vegg med veien, men flere familier tør ikke la barna gå på besøk til venner på den andre siden, forklarer Svein-Erik Iglebæk.

— I femten år har vi kjempet for en tryggere vei. I stedet har trafikken bare økt og økt, fortviler Thor Hogga fra Marvika velforening. Siden 1999 er trafikken mer enn doblet. Tre av fire biler er gjennomgangstrafikk. Ifølge Hogga er dette de farligste bilistene.

— De har dårlig tid til og fra jobb, og bruker det som er en skolevei som snarvei, sier han.

«Miljøgate»

Hans Otto Lund (H), bystyremedlem og leder i byutviklingsstyret, påpeker at kommunen har iverksatt tiltak.

— Vi har fått på plass lyskryss og avlastet noe av tungtrafikken med en ny vei til E 18. Marviksveien skal bli «miljøgate» for myke trafikanter, lover han.

Å gjøre om trafikkåren til en miljøgate vil sannsynligvis koste 10 millioner kroner. Foreløpig har kommunen avsatt 100.000 kroner til fartsdemping. Naboene blåser av tiltakene.

— Det nytter ikke med gangfelt og stiplede linjer. Gjennomkjøring forbudt er det eneste som kan endre folks vaner, mener Hanna Aase.

Frykter dødsulykke

Før Lund lover å prioritere Marviksveien, vil han ha ferske tall på bordet som viser en ytterligere økning i trafikken.

— Vi kan ikke vente på enda en statistikk som bekrefter det vi allerede vet, sier naboene. De frykter en dødsulykke. For Lena har veien allerede krevd sitt offer. Håndballkarrieren med Start har hun måttet legge på hylla.

— Kneet blir aldri bra igjen. Jeg skal opereres, men løpe kan jeg ikke, sier hun.